slava

Koliko košta slavska trpeza?

  • Извор: АТВ
  • 23.12.2021. 09:25

Neki građani svoju krsnu slavu proslavljaju samo u krugu porodice, što izuskuje male troškove, ipak postoji onaj dio građana koji slavsku trpezu pripremaju za veći broj ljudi, pa za to treba da izdvoje jednu prosječnu platu.

Troškovi su razni, ali najviše novca se izdvoji za pripremu hrane i pića koja će se služiti gostima.

U zavisnosti da li je slava posna ili mrsna, tako se i prilagođava meni koji će se naći na slavskoj trpezi.

 Naravno, veliku ulogu igra i koliki je budžet građana, kvalitet i cijene pića i hrane koju pripremaju. Na svakoj slavskoj trpezi se nađe supa ili čorba, sarma, pečenje ili riba ako je post, salate, kolači i mnoge druge poslastice, koji se spremaju za određen broj gostiju. Ako se uzme jednostavna računica, za oko 50 gostiju potrebno je izdvojiti oko 1.000 KM.

Na trpezi najskuplje pečenje i riba

Pečenje ili riba(ako je posna slava) predstavljaju glavno ali i najskuplje jelo koje se nađe na svakoj slavskoj trpezi. Istraživajući cijene po pečenjarama i roštiljnicama došli smo do saznanja da je za kilogram pečenog mesa, u zavisnosti da li je svinjetina ili jagnjetina potrebno izdvojiti od 15 do 25 maraka po kilogramu. Kada je u pitanju priprema posne slave, za kilogram ribe potrebno je izdvojiti od sedam do deset maraka.

Naravno tu su razne vrste salata, od kiselog dijela krastavaca,karfiola ili paprika do onih kremastih salata poput ruske, engleske ili francuske salata.

Neizostavan dio svake slavske trpeze su i kolači, pa cijena posnih i mrsnih kolača ne razlikuje značajno, te je za ovu poslasticu potrebno izdvojiti oko 12 KM po kilogramu.

Kvalitet pića diktira cijenu

Uz dobru i bogatu gastronomsku ponudu koja se nađe na svakoj slavskoj trpezi neophodan je i odabir pića koje će se posluživati gostima.

Uz dobro poznatu domaću rakiju, koja je neizostavna, svaki domaćin svojim gostima ponudi i razne vrste vina, likera, žeste ili piva. Cijena varira u zavisnosti od vrste i kvaliteta proizvoda. Ako gledamo neki prosjek, za flašu vina potrebno je izdvojiti od 10 do 20 maraka, a ista cijena je i nekih voćnih likera. Za neka žešća pića potrebno je izdvojiti nešto više novca pa se cijene kreću u prosjeku od 15 do 50 KM.

Pivo se pretežno uzima u većim količinama, bilo da su upakovana u pakete ili gajbe, pa je za to potrebno izdvojiti od 14 do 30 maraka u zavisnosti od vrste.

Građani: To je poseban dan za koji se spremamo cijelu godinu

Iako izuskuje velike troškove, građani Srpske sa posebnom pažnjom pripremaju slavsku trpezu.

„Potrebno je dosta odricanja da bi se pripremili za ovaj dan, dosta troškova ovo izuskuje, ali to je ipak je to poseban dan. Volim kada je naša trpeza raznovrsna. Sve brige i troškovi padnu u drugi plan kada taj dan proslavimo veselo i u krugu porodice i dragih ljudi“, rekao je je Marko M.

Da je izazovno pripremiti i proslaviti slavu potvrđuje nam i Danilo B. koji tvrdi da se za taj poseban dan pripremaju cijelu godinu.

„Jeste teško i izazovno u današnje vrijeme iznijeti takve troškove, ali to je jedan dan u godini i smatram da se sve ostale potrebe i želje mogu ostaviti po strani taj mjesec i proslaviti slava onako kako dolikuje. Znam da crkva kaže da je za proslavu slave dovoljan slavski hljeb, svijeće i vino, ali ako smo u mogućnosti treba da napravimo što je moguće više“, rekao je on za ATV.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска