Radenko Reljić za ATV

Kozarska Dubica pred finansijskim kolapsom

  • 21.06.2018. 19:47

Opština je pred finansijskim kolapsom, više nemamo kud - to danas za ATV poručuje načelnik Kozarske Dubice, Radenko Reljić. Objašnjava da je na naplatu stiglo milion i 850 hiljada maraka po tužbama putarskih preduzeća za neplaćene usluge, još iz 2012. i 2014. godine. 

Ima i manjih od po nekoliko desetina hiljada, ali ove dvije stavljaju katanac na budžet.
 
"Situacija je vrlo složena i znam da se sudske presude ne mogu komentarisati već provoditi, ali se mora voditi računa o javnom interesu. S druge strane, imaćete sirotinju koja živi od 180 maraka gdje će ljudi biti gladni i žedni i to je strahoviti pritisak ovih dana na mene, nemoguće je izdržati jer imamo blokadu sa današnjim danom, a najavljena je još jedna iz suda za blokadu sredstava", kaže Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Kasni isplata socijalne pomoći i plata, a Reljić ne zna kada će to biti isplaćeno jer se svaka uplata na račun automatski šalje onima koji su tužili, i na sudu, dobili spor protiv opštine. I u Centru za socijalni rad su zabrinuti. 
 
"To zaista može da bude alarmantno po život i zdravlje korisnika jer korisnici novčane pomoći imaju samo ta sredstva, to im je jedini izvor prihoda, od toga plaćaju račune, hrane se i žive i to bi izazvalo velike posljedice po veliki broj korisnika, a preko dvije hiljade korisnika je prava iz socijalne zaštite u Centru", ističe Maja Špica, direkltor Centra za socijalni rad Kozarska Dubica.

Neke tužbe su stare i više od deset godina, a dvije najveće koje opštini prijete kolapsom su iz mandata Reljićevih prethodnika. Iz putarskog preduzeća danas nije bilo komentara. A moglo bi da ih bude nakon Reljićeve najave da će, ako Vlada Srpske ne pomogne, angažovati advokatski tim.

"Mislim da će pune ruke posla tada imati i policija i tužilaštvo, moraću dati svu finansijsku dokumentaciju na uvid, ne smije se prikrivati ako se radi o krivičnom djelu mada ima i sumnje na to. Od strane koga to će nadležne institucije odrediti, imam neka saznanja, ali nisam taj koji može dati procjenu ko je kriv, onaj ko je radio uslugu, onaj ko je naručivao usluge", rekao je Reljić.

Dubica je godinama na spisku najzaduženijih opština u Srpskoj. Trenutno ta lokalna zajednica grca zbog oko 27 miliona maraka kredita, tužbi i neplaćenih računa. Budžet je sedam miliona i 600 hiljada.