Predsjednik Savjeta nacionalnih manjina

Kremenović: Položaj nacionalnih manjina u Srpskoj je zadovoljavajući

  • Извор: СРНА
  • 24.02.2022. 18:29

Položaj pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj je zadovoljavajući, izjavila je danas predsjednik Savjeta nacionalnih manjina Srpske Maja Kremenović.

Nakon zajedničkog sastanka u Banjaluci članova ovog Savjeta i Savjeta nacionalnih manjina BiH, Kremenovićeva je rekla novinarima da sva udruženja nacionalnih manjima u Republici Srpskoj i BiH nastoje da tradiciju, kulturu, jezik i običaje nacionalnih manjina čuvaju kroz različite aktivnosti, projekte i saradnju sa matičnim državama.

Prema njenim riječima, zakoni koji se tiču nacionalnih manjina su fantastično projektovani, ali njihova implementacija na terenu uvijek može biti bolja.

"Najveći problem je upotreba jezika i pisma te organizacija dodatne fakultativne nastave za pripadnike nacionalnih manjina", istakla je Kremenovićeva.

Predsjedavajući Savjeta nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine BiH Andrija Svatok rekao je novinarima da je na sastanku bilo govora o jeziku i pismu te izučavanju maternjeg jezika nacionalnih manjina u BiH.

Zamjenik predsjednika Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske Igor Kotjelnikov rekao je novinarima da u Republici Srpskoj i BiH postoje udruženja koja okupljaju rusku zajednicu, kao što je Ruski kulturni centar "Ruski mir" u Banjaluci.

On je rekao da je u Republici Srpskoj formirano i Udruženje Rusa "Romanovi" koje će ostvariti dobre aktivnosti sa rođacima i prijateljima u matici.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.