Pribinić

Krmača oprasila 20 prasića

  • 24.01.2021. 19:58

Na Jovanjdan, krmača je oprasila dvadesetoro prasića u Pribiniću kod Teslića. Iznenadilo je to sve u ovom kraju, ali ne i domaćina Mirka Nikolića. Pobrinuo se da svi ostanu na okupu, pa ih hrane tri krmače.

"Imao sam ranije slučaj da je oprasila 19, ovo je najveći broj do sada. Možda je jedan od razloga i to što je prirodno oplođena pod dva nerasta. Počela se malo prije pola noći prasiti, a završila je ujutro u 7 sati. Ja sam dežurao kod nje, dočekao svako prase", priča domaćin Marko Nikolić. 

I ništa mu nije bilo teško. Priča da se stočarstvom bavi još od djetinjstva, i da u tom poslu istinski uživa.

Nikolić je poslije teslićke Gimnazije završio Pravni fakultet. Zaposlenje u struci nije pronašao. Zbog toga se prihvatio stočarstva i poljoprivrede. 

Od domaćih životinja, kaže Nikolić, ima sve, osim magarca. Tu su goveda, konji, svinje, ovce, koze, perad. Posla je, priznaje, od jutra do sutra, ali, kaže, može se i zaraditi. A to je prioritet, s obzirom da je Nikolić oženjen i otac dva sina. 

"To je jedan od glavnih načina finansiranja, kako se ja finansiram, živim, uzdržavam sebe i svoju porodicu. Da bi se bavio stočarstvom moraš to voliti prvenstveno, ja sam od ranog djetinjstva naučio. Povremeno imam ljude koji pripomognu, žena pripomogne koliko može. Uspijevam, borim se", istakao je Nikolić. 

Tako će i nastaviti, a mladima u Srpskoj poručuje da ostaju u Republici Srpskoj.

"Moja je poruka da trebamo ostati na svojim ognjištima, na svojoj zemlji, na svojoj djedovini, da to ne zapuštamo. Radimo ono nešto od čega imamo koristi. Ja sam se pronašao u tome", naglasio je Nikolić. 

Ovaj diplomirani pravnik ima u planu da proširi kapacitete i izgradi objekte. Sa stočarstvom će nastaviti, a kako kaže, nada se da će, uz ovaj posao, biti u prilici da se zaposli u struci te dokaže i na tom polju.   
 

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм