Na listi najboljih turistički sela

Mještani Krupe na Vrbasu ponosni, očekuju više posjeta

  • Извор: АТВ
  • 03.01.2023. 19:45

Mjesto gdje je priroda bila mnogo darovita, Krupa na Vrbasu. Slapovi, vodenice, manastir Svetog Ilije, srednjovjekovni grad Greben i crkva brvnara samo su dio bogate ponude koju ovaj prirodni biser nudi.

Prepoznali su to i u Svjetskoj turističkoj organizaciji, pa su Krupu uvrstili na listu najboljih turstičkih sela na svijetu preporučenih za posjetiti. Vijest kojom se mještani Krupe ponose. Kažu svjesni su šta imaju a i šta nude. 

“Naravno da znači, bilo kad da će to negdje neko vidjeti, na toj nekoj prezentaciji kad vidi naravno da će doći pogledati, što će otvoriti nove kapacitete i stvari koje bi se mogle uraditi. Naravno uz podršku da bude još bolje i posjećenije”, rekao je Jovo Amidžić, član Savjeta MZ Krupa na Vrbasu.

Najzanmljivije mjesto za posjetiti svako su Slapovi Krupe. Ono što ovom mjestu daje dodatnu ljepotu jesu mlinovi uz slapove. A kada ste već tu, ne možete a da ne kupite domaće brašno. 

“Dolaze turisti, dolaze moji stalni kupci, mušterije, dolaze turistin evo baš sam sada kući imao jednu grupu Srbijanaca. Više informacija, kontakata, više posjete dolazaka”, kaže mlinar Mladen Rađević, a na naše pitanje da li misli da će u narednom periodu imati više posla, odgovara: “Pa ja se nadam da će biti. Sve ide ka tome da bude, vidjećemo. Trebalo bi da bude, malo da se poradi na toj gradnji turizma da se dovede što više posjetilaca.”

Po najbolje, kako kaže, brašno došao je i Rajko Čiča. Kada unuci dođu, obavezno mjesto za posjetiti svakako je kaže Krupa. 

“Oduševe se djeca kamenčiće bacati, slikaju se, šalju slike svojim kolegama. Prodaje se, tu sam upravo došao sa ženom po brašno. Treba napraviti cicvaru za Božić i tako to”, kaže Rajko Čiča.

Bez obilaska crkve brvnare u Tovilovićima ali i manastira povećenom svetom Iliji iz Krupe se ne vraća, kažu mještani. Na njegovom čelu je iguman Sava Nedeljković, čovjek blage i tople riječi, kako ga opisuju, koji umiruje svaku dušu. Iznad manastira na stijeni se nalazi kula i bedemi starog grada Greben. Do njega se dolazi pješke, uskim šumskim putem. 

Sa bedema starog grada Greben pruža se nevjerovatan pogled. Odavde se Krupa na Vrbasu vidi kao na dlanu. Prizor koji je teško opisati i prizor koji je definitvno potrebno doživjeti.