Gacko

"Krvava marka": Novi TikTok izazov među osnovcima

  • Извор: АТВ
  • 25.02.2022. 19:35

Ruke đaka krvave i izgrebane, taj prizor šokirao je nastavnike gatačke osnovne škole. Prvo su sve primjetili kod nekolika učenika šestog razreda a onda su ih otkrili još i saznali da mladi Gačani prate izazov sa društvene mreže TIK-TOK pod nazivom „krvava marka“.

Glavni rekvizit za ovaj TIK-TOK izazov su metalne novčanice, đaci se povređuju upravo njima a najveće povrede nastaju od novčanice od 5 KM.

Mirjana kao pedagog radi u ovoj školi više od tri decenije, svega se naslušala i nagledala ali „krvava marka“ je zaprepastila.

"Šta Vam kažu učenici? Znate kako, oni to doživljavaju bezazleno, kao pa nismo mi pa onda pokušavaju da lažu „to sam se od fasadu ogrebao“ i „to sam pao negdje“ jer  ovaj dio je povrijeđen, jer oni te parice udaraju ovim dijelom i najjače je kada udare sa 5KM onda puca koža na zglobovima, a od ovih ostaju rane", kaže Mirjana Nenadić, pedagog u OŠ Sveti Sava Gacko.

Rukovodstvo škole je uradilo sve što je u njihovoj moći, jasno i glasno su progovorili i rekli, ovo se ne smije dešavati ni u Gacku niti bilo gdje drugo. Već su priprmili  edukaciju za roditelje.

"Čini mi se da ovo najbolje pokazuje koliko nam je u krizi ne prosvjeta nego je u krizi porodica. Ja mislim da je najbolji put da o ovim problemima pričamo ma koliko ti problemi bili teški i daa ih svi pokušavamo riješiti", kaže Nikola Milinković, direktor OŠ Sveti Sava Gacko.

Neki olako kažu da je to samo igrica, jeste ali veoma opasna jer svaki izazov traži da se ide dalje, krvava marka je samopovređivanje a vrlo lako može doći i do katastroalnih posljedica. Vrijeme je da roditelji stave prst na čelo a svoju porodicu na prvo mjesto, upozoravaju psiholozi.

"Hajde da svi zajedno nekako malo više otvorimo oči, da se malo više slušamo i gledamo u oči malo manje teleona i interneta ne samo djeca nego i odrasli", kaže Maja Beštić, psiholog u OŠ Sveti Sava Gacko.

Nemilih scena, događaja i novinarskih naslova o najmlađima, poput „katastrofalno vršnjačko nasilje u Nevesinju“, „fizički sukob nastavnika i đaka u Bileći“, „demolirali učionicu u Vlasenici“, „šmrče kokain na času u Kotor Varošu“, sve je više. I to u samo nekoliko mjeseci.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм