Porodica na okupu, dobro raspoloženje i bajramska trpeza

Kurban Bajram proslavljen i u Donjem Ruževiću kod Teslića

  • Извор: АТВ
  • 09.07.2022. 19:40

Porodica na okupu, dobro raspoloženje i bajramska trpeza. Tako je porodica Jašarević iz Donjeg Ruževića kod Teslića proslavila Kurban Bajram. Cijeli dan dočekuju i ispraćaju rodbinu uz tradicionalni pozdrav i dijele kurban.

"Odlično u krugu porodice, Kurban sam zaklao, dijelio, sada sjedimo i uživamo i to je to", kaže Šemso Jašarević, Donji Ružević - Teslić. 

"Naš tradicionalni pozdrav je Bajram Šerif Mubarek Olsun, a mi uzvraćamo sa Alah Razum Olsun. Želim da poželim svima koj islave da im se sve želje ispune, da imaju zdravlja, para, sreće, i zapravo šta zažele", kaže Šemsa Jašarević, Donji Ružević, Teslić.  

U rodnu kuću, na Kurban Bajram, stigla je i njihova komšinica Zekija Agić. Kaže, sada živi u Federaciji BH, ali za veliki praznik, sa porodicom,  tradicionalno dolazi i u rodno selo. 

"Ja sam rođena ovdje u ovoj kući. Tu smo došli malo da obilježimo. Inače, Bajram smo pravo proslavili živimo u Fderaciji u Jelahu. Tu smo se porodično okupili prije podne, onda je došao ručak. Tu mi je brat, snaha, kćerke", kaže Zekija Agić, Donji Ružević, Teslić. 

Vjernici islamske vjeroispovijesti danas su proslavili prvi dan Kurban Bajrama. Proslava traje četiri dana. Ovo je drugi od dva velika vjerska praznika. Karakteriše ga prinošenje žrtve. Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela - porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.