Познати метеоролог за АТВ

Куштриновић о народној метеорологији: Каква ће бити година ако Божић пада у недјељу

  • Извор: АТВ
  • 05.01.2024. 18:46

Година у коју смо ушли прије пет дана биће још топлија од претходне, рекао је за АТВ метеоролог Небојша Куштриновић.

У Бањалуци од 1882. године, од кад постоје мјерења, никад није било топлије. 

Како је рекао Куштриновић. гостујући у Центру дана АТВ-а, захваљујући климатском феномену Ел Нињо имали смо најтоплију годину, 2023. али према прогнозама и анализама климатолога, ова 2024. биће још топлија.

„Распоред годишњих доба је сасвим другачији. Сада имамо зиме које су доста топлије, али падавинама богатије. Прољетос смо имали падавине, мраз није нанио штете, али киша која ја падала из дана у да, уз релативно високе температуре, условила је да воћари током прољећа нису имали оплодње. Све то, на неки начин, утиче, а на нама је да се томе прилагодимо“, изјавио је Куштриновић.

Он је рекао да због климатских промјена и глобалног затопљења поједине аутохтоне врсте воћа и поврћа нестају, јер не могу да се прилагоде.

Подсјетио је да ће на Божић доћи до нагле промјене температуре. И у Бањалуци се већ у подне очекује снијег.

„Народна метеорологија каже нема зиме док Божић не мине, дакле, до Божића мед од Божића лед. Народна метеорологија има доста вјеровања и за боју неба, понашање животиња, понашање птица често сељаку помогне да зна какво ће вријеме бити“, рекао је он. 

Како каже, постоји народно вјеровање да ако Божић пада у недјељу, зима ће бити вјетровита, да ће прољеће бити кишовито, да ће љето бити суво и топло а јесен кишовита.

„Када изгори бадњак, ако је пуно пепела биће доста снијега, ако нема пепела, мало ће снијега бити.  

Сљедећа седмица ће бити најхладнија у јануару, кажу дугорочне прогнозе, остаће хладно, биће мало падавина на граници кише и снијега.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм