Bijeljina

"Lazarice" igrom i pjesmom obilježile Lazarevu subotu

  • Извор: АТВ
  • 16.04.2022. 19:32

Lazareva subota obilježavala se vijekovima uz igru i pjesmu Lazarica. Ta tradicija njeguje se i danas u Bijeljini.

Djevojke igrom najavljuju proljeće ali na taj način domaćinima požele i plodnu i rodnu godinu. 

"Evo i ove godine smo dočekali proljeće, sa vjesnicima, kako kažu, kada nas vide na trgu, dolazi nam ljepše vrijeme i proljeće. Evo jutros je padala kiša, kada smo izašli na trg, sunce je obasjalo, tako da mislim da je to tačna konstatacija", kaže Jovana Barbu, SKUD "Semberija".

Lazarice igraju odvajkada. To je naš stari običaj I ne bi ga trebalo prekidati iako ga u manastiru Tavna nema već godinama.

"To ne treba da se prekine, ipak je to jedna stara tradicija, to bi trebalo održavati. Trebalo bi to ako je moguće da se obnovi gdje je god moguće, i da se održava u smislu tog nekog folklora nacionalnog i tradicije i običaja", kaže Lazar Kršić, sveštenik manastira Tavna.

Ove godine na praznik Lazarevdan u Bijeljinu je doputovala i grupa turista iz Beograda. Prvi put su vidjeli ovaj običaj.

"Svi smo oduševljeni manifestacijom i prijemom u Bijeljini. Ovo smo sada zahvaljujući turističkoj organizaciji videli poštovanje stare tradicije i dalje", kaže Dejan Garić, turista iz Beograda.

Vjeruje se da obrednim povorkama, igrom i pjesmom pred kućama domaćina lazarice prizivaju dobar rod usjeva. Dobro zdravlje ukućana i stoke.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.