Porodice poginulih i nestalih

Lazić: Očekujem zapošljavanje 372 djece palih boraca 

  • 25.10.2018. 14:51

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić očekuje da će do kraja godine u Republici Srpskoj biti zaposleno 372 djece poginulih boraca kroz program samozapošljavanja, zapošljavanja kod poslodavaca i pripravnički staž za 2018. godinu.

"U 2018. godini planirano je da se zaposli 142 pripravnika iz kategorije djece poginulih boraca, ali u međuvremenu djeca završavaju fakultete i prijavljuju se na Biro za zapošljavanje i mi trenutno imamo na evidenciji 180 djece koja bi trebalo da odrade pripravnički staž", rekao je Lazić Srni. 

Lazić je apelovao da se poslodavci prijavljuju kod Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom iz kategorije djece poginulih boraca. 

"Mislim da je od velikog značaja da poslodavci zaposle što veći broj pripravnika iz kategorije djece poginulih boraca, jer javni poziv za Program finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca ističe 31. decembra", istakao je Lazić. 

On je rekao da će Akcionim planom zapošljavanja boračkih kategorija za 2019. godinu biti zastupljene sve tri komponente zapošljavanja - putem podrške samozapošljavanju u iznosu od osam hiljada KM, podrške zapošljavanju kod poslodavaca u iznosu od četiri hiljade KM i zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom čija plata sa doprinosima iznosi oko 800 KM.