Sociolog

Lepir o dječaku koji je počinio masakr: Morao je imati okidač

  • Извор: АТВ
  • 03.05.2023. 20:47

Sociolog Ljubo Lepir komentarišući za ATV masakr u osnovnoj školi na Vračaru, kaže da je 14-godišnji dječak morao imati okidač za takav čin i da se to ne može poistovijetiti sa nasilnim igricama.

"Vidjećemo u narednim danima da su pojedinci iz njegovog okruženja počev od nastavnika, pedagoga i okoline primjećivali nešto. Vršnjačko nasilje je tempirana bomba. Ne možemo to poistovijetiti sa igricama, morao je imati okidač. On se vjerovatno nalazi u dugotrajnoj depresiji i problemima u socijalizaciji. U društvu u kojem favorizujete naselji u svim oblicima i u društvu kojima se vrijednosti sasvim drugačije postavljaju, dosadašnji sistemi podrške nisu dovoljno", kaže Lepir.

On napominje da je važan rad i sa roditeljima jer oni nemaju dovoljno kapaciteta da odgovore na sve ovo.

Poznata dalja sudbina dječaka koji je počinio masakr u školi na Vračaru

Poznata dalja sudbina dječaka koji je počinio masakr u školi na Vračaru

"Ne možemo se lišiti negativnog uticaja interneta. Moramo naći mehanizme kako konkretno odgovoriti. Često zapostavljamo sistem socijalne politike. To je koncept socijalne zaštite. Mi smo centar za socijalni rad sveli i druge institucije na klasično administrativne institucije koje dodjeljuju pomoć. Gdje je stručni rad, psiholozi i socijalni radnici u školama? Čujemo samo o defektolozima. Ne smijemo upasti u zamku i reći da su ta djeca bolesnici. Oni su produkt i njihova činjenja su posljedica nas, institucija prevashodno, porodice i onih koji kreiraju adekvatne mehanizme reagovanja", kaže Lepir.

On napominje da su ovo situacije koje zahtijevaju drugačije propitivanje svih nas i odgovornosti zbog kojih državne institucije postoje.

I to su ta djeca: Podrška ubici iz Beograda na TikToku

I to su ta djeca: Podrška ubici iz Beograda na TikToku

"Već je krenula priča ne samo da je bio miran dječak i primjeren đak. To je standardna priča, ali očigledno postoje problemi. Čuo sam danas izjave njegovih vršnjaka da ih ovo nije iznenadilo i da čekaju kada će sljedeća tempirana bomba eksplodirati".

Sociolog Lepir kaže da je ovo globalni fenomen koji dolazi u naš region, a koji je nespreman da dočekuje takve i slične situacije.

"To je dijete, nije zrela osoba. Trebamo u istu ravan postaviti i kritički posmatrati ulogu porodice, škole, sistema i podrške koja nije dovoljna", kaže Lepir.

Pratite nas i putem Vibera