Dragan Bogdanić

Lična invalidnina prvi put u Srpskoj za civilna lica s invaliditetom

  • 19.06.2018. 19:43

Civilna lica s invaliditetom će, prvi put u Srpskoj, imati ličnu invalidninu. Pravo na ličnu invalidninu će se ostvarivati od 1. jula. Oni s najtežim invaliditetom dobijaće 100 maraka mjesečno, kažu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske. 

“Mislim da smo kroz jedan konstruktivan i sadržajan dijalog u proteklom periodu došli do rješenja koje će biti osnov za izmjenu Zakona o socijalnoj zaštiti. Ja očekujem da do kraja godine sve ovo o čemu smo mi razgovarali, i o čemu smo se dogovarali i što sadrži ova odluka u narednom periodu bude korigovano po svim stavkama kojim bude potrebno. Od same visine naknade do nekih drugih stvari i da dobijemo u 2019. godini jedan kvalitetan Zakon koji će definisati ovu oblast,” rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić tvrdi da će težiti da 100 maraka ne bude ograničenje, već da se isplaćuje prosjek primanja u Srpskoj. 
Da će do kraja godine biti definisano i pravo roditelj-njegovatelj, nadaju se iz Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Srpske. 

"Ono što danas s ponosom možemo reći jeste da smo zaista zadovoljni da je takav odnos i takav dijalog i partnersko uvažavanje nas, prije svega, predstavnika tolikog broja civilnih lica s invaliditetom, urodio plodom da danas zaista imamo obostrano zadovoljstvo, a to je da je Vlada prepoznala stvarne potrebe i tešku situaciju civilnih lica s invaliditetom,” rekla je Gospava Rađen Rodić iz Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS.

"Po meni to je jedna kruna našeg dosadašnjeg zalaganja da se obezbijedi nekakav minimum socijalne sigurnosti. To je, možda, prvi korak gdje se konkretno obezbjeđuju konkretna sredstva za konkretnu pomoć krajnjim korisnicima, licima s invaliditetom i to onim s najvišim stepenom invalidnosti koja do sada to pravo nisu imali,” kaže Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih RS.

Tjelesno oštećenje od 80 do 100 odsto, prebivalište u Srpskoj, te neophodna pomoć i njega od druge osobe, uslovi su za dobijanje lične invalidnine. Jedan od uslova je i da je oštećenje ili oboljenje nastalo u razvojnom periodu. Ovo pravo odnosi se i na gluva lica sa tjelesnim oštećenjima i sa stepenom gluvoće od 90 do 100 odsto, kažu u resornom ministarstvu. Zahtjev za ostvarenje prava se podnosi u Centrima za socijalni rad, a nacrt izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti pred narodnim poslanicima će se naći početkom jeseni.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм