Животна прича

Лидија живи са јетром дјевојке из Бијељине: "Желим да сви знају Лејлино име"

  • Извор: Курир
  • 26.01.2024. 19:40

Лидија Стојановић (35), инжењер архитектуре из Београда, разбољела се када је имала само 11 година, а дијагноза је била - аутоимуни хепатитис. Од тог тренутка знала је сурову истину - трансплантација јетре за њу је била једина шанса да преживи.

Услиједили су суморни дани у болничким собама, испуњени страхом и тугом, а једно злокобно питање стално је летјело у ваздуху: "Боже, да ли ћу ја икада дочекати нову јетру?".

Kако у том тренутку у Србији није био развијен програм трансплантације, спас је морала да потражи у Италији, али након интервенције, током припрема за стављање на листу чекања, дошло је до компликација, добила је сепсу и пала у кому.

Љекари у Италији Лидији нису давали никакве шансе. Али ова храбра дјевојка је побиједила све лоше прогнозе и петог дана се пробудила из коме.

Палата Републике у знаку сјећања на Холокауст

Палата Републике у знаку сјећања на Холокауст

Живјело јој се, каже кроз осмијех.

Шест година од дијагнозе Лидија је дочекала да се и у Београду развије програм трансплантације органа и 2017. стављена је на листу чекања.

"Свим људима који су на листи или који су трансплантирани убедљиво је најтеже то чекање. Јер чекате нешто што није извесно да ће доћи, а и да јесте, не знате када. Kао да сте у неком вакууму и борите се за ваздух, а никако да удахнете. Тада телефон постане саставни дио вас и сваки позив са непознатог броја је или усхићење или разочарење. И за сваки позив мислите да је баш тај, али он никако не долази. А вријеме као вријеме, иде без да пита како сте".

Најважнији позив стигао је на Богојављење

Лидијин најважнији позив, који је дуго чекала, стигао је пар мјесеци касније, на Богојављење, 2018. Те ноћи, нажалост, угасио се један млади живот. А јетра двадесетогодишње преминуле дјевојке из Бијељине по била је одговарајућа за Лидију.

"Рано тог јутра пробудила ме је мама позивом и питањем да ли су ме позвали на трансплантацију. Онако поспана, рекла сам јој да нису и зачуђено је питала зашто ме то пита. Одговорила ми је да је сањала небо пуно звијезда и да је, пошто замисли сваке године исту жељу на тај дан, била убијеђена да су ме у току ноћи позвали".

Два сата касније добила је позив из Ургентног центра.

"Тог дана је позвано двоје људи, а био је само један орган. Сједили смо заједно у болничкој соби, бодрили једно друго и чекали одлуку љекара ко ће од нас двоје отићи у салу, а ко ће се вратити кући и чекати други позив. Тог дана сам ја изабрана. Не знам како, али знала сам да је тај позив био мој".

Јањуш напушта Елиту

Јањуш напушта Елиту

Након трансплантације Лидија је у болници провела 10 дана, све је прошло у најбољем реду, и она се, корак по корак, вратила нормалном животу. Ради, недавно је купила стан, тренира, путује, воли, живи као свака потпуно здрава особа. Разлика је само што Лидија сваког јутра попије лијек, али то јој не пада тешко.

Од тада, а има томе шест година, ниједан дан није прошао, а да Лидија није помислила на дјевојку чију је јетру добила. Осјећала је, каже, као да је она дио ње, како кроз њу и даље живи, да због ње сваког дана покушава да буде бољи човјек. Жељела је да њена донорка буде поносна на њу.

Лејла је била јако слична мени

Стално је размишљала и о њеној породици која је имала надљудску снагу да изговори "да" у тренутку када им се срушио цијели свијет.

"Дуго сам покушавала да сазнам ко је моја донорка и да се захвалим њеној породици. И коначно сам прије седам мјесеци имала ту част и срећу да сазнам ко је била дјевојка чију сам јетру добила. Њена мама је гледала једно од мојих гостовања, и кад је чула датум моје трансплантације, одмах ме је контактирала. Дјевојка се звала Лејла Емшија, и била је јако слична мени и бескрајно сам срећна што напокон имам прилику да њеној мами кажем хвала, да сам добро и да живим један диван живот захваљујући њој", прича Лидија.

Лејлиној мајци је драго што сам добила шансу да живим

Лејлина мама је Лидији рекла да јој је драго што је баш она добила прилику да живи, и да ниједног тренутка није размишљала када су је те јануарске ноћи питали да донира органе своје кћерке јединице.

"Инстинктивно је рекла "да" јер је знала да би то Лејла жељела. Због тога сам ја данас овдје са својом породицом, и заувијек ћу се трудити да ту одлуку оправдам и да причам нашу причу у нади да ће цио свијет чути за једну дјевојку која се звала Лејла".

Чудо у Хиландару

Чудо у Хиландару

Лејла Емшија је била студенткиња Одсјека за журналистику у Тузли, а сви који су је познавали кажу да је била паметна, лијепа и амбициозна дјевојка. Сањала је да постане добар новинар, имала је милион снова и планова које је прерана смрт, нажалост, прекинула.

"За мене је моја донорка прави херој. За мене су хероји њени родитељи и вољела бих да могу да им дам до знања да данас живим један диван живот и да она, на неки начин, живи кроз мене", написала је Лидија на друштвеним мрежама на годишњицу трансплантације прије него што је знала ко је била њена донорка.

Не стидим се свог ожиљка - он је свједок моје борбе за живот

Прије двије године Лидија је смогла је снаге да на фотографијама које је објавила на Иксу, покаже и ожиљак који јој је остао након што је прије девет година у италијанској болници у Палерму због сепсе била у коми и једва преживјела.

Једно "да" умјесто тачке на живот ставља зарез

Лидија сада користи сваку прилику да подсјети на важност ширења свијести о донорству и да поручи онима који чекају орган да не губе наду.

"Донирање органа је једини спас тим људима и зато мислим да је јако важно да говоримо о томе, и да подстакнемо људе да буду донори, јер то једно кратко да некоме умјесто тачке на живот ставља зарез. Мислим да је важно да промијенимо наратив и да на донирање органа не гледамо као на смрт, већ на продужетак живота и један нови почетак. Наше Удружење Заједно за нови живот се годинама бори да се број донора у Србији повећа, и да својим причама допремо до људи да схвате колико је донирање органа један хуман чин. Наша кампања 'Још си ми траг', коју смо покренули прије годину и по дана, је донекле уродила плодом, и број донора се повећао у односу на претходне двије године. Тај број и даље није добар, али нама даје вјетар у леђа да радимо праву ствар и да се боримо за спасавање људских живота", каже Лидија, а преноси Kурир причу Виолете Недељковић.

(Извор/Фото: Курир)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.