Ljeto bilo najtoplije do sad, jesen donosi promjene i niže temperature

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2022. 14:31

Jesen nam polako kuca na vrata a sa njom i niže temperature. Prema riječima stručnjaka, ljeto nam je počelo veoma rano i bilo je veoma toplo, a septembar i novo godišnje doba nam dolazi uz promjenjivo vrijeme.

Kakvo nam je bilo ljeto, kakva se jesen očekuje i da li ćemo imati „Miholjsko ljeto“ saznali smo od meteorologa Milice Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Prema njenim rječima imali smo jedno od najtoplijih ljeta, koje su obilježila dva – tri toplotna talasa i veoma visoke temperature.

„Ovo ljeto je bilo jedno od najtoplijih od kad se vrše mjerenja, bilo je veoma toplo, počelo je dosta rano. Visoke temperature su zauzele naš region već sredinom maja, tako da je taj mjesec već bio jedan od najtoplijih, jun je u mnogim predjelima oborio rekord kao najtopliji, jul je bio jedan među pet toplijih a u avgustu je bilo takođe toplo, ne toliko vruće kao tokom juna i jula. Zbirno kad pogledamo, veći dio ljeta je bilo veoma veoma toplo, uz veoma veliki broj dana sa temperaturom iznad 30 stepeni. Imali smo dva tri toplotna talasa. Onaj koji je počeo sredinom jula i trajao je do polovine avgusta, trajao je oko 25 dana, kada je temperatura svaki dan prelazila 30 stepeni“, rekla je Đorđević.

Navodi da je kraj avgusta ipak bio nešto malo promjenljiviji sa nižim temperaturama, te da je posljednjih dana došlo do nagle promjene vremena, što je mnoge iznenadilo.

„Početkom mjeseca je još uvijek bilo toplo, ali je onda stiglo prolazno zahlađenje. Nagli pad temperature naš region je zahvatio u subotu, pre neki dan i od tada je dosta hladno. Posljednjih dana imamo temperaturu dosta ispd prosjeka, vidjeli smo da je u subotu i nedjelju ponegdje na višim predjelima padao snijeg, imali smo čak i mraz. Temperature su se u višim predjelima spuštale stepen dva ispod nule, a u nižim predjelima dosta hladno u ranim jutarnjim časovima“, tvrdi Đorđević.

Navodi da građani pomalo nisu navikli, a malo su i zaboravili kakav početak jeseni može da bude, te se ona pretežno dočeka nespremno.

Ističe da jeste neobično da nakon 32 stepena kolika je temperatura bila u prošli četvrtak, padne za 15 a u nekim krajevima i za 20 stepeni.

„Malo nismo navikli a i malo smo zaboravili. Ta prolazna zahlađenja smo zaboravili, jeste neobično jer smo mi prošlog četvrtka imali ponegdje do 32 stepena, a u subotu veče je padao snijeg. U samo dva dana temperatura je opala više od 15 a ponegdje i 20 stepeni. Nagla promjena, naglo zahlađenje i ovih dana imamo srednju temperaturu koja odgovara kraju oktobra, a ne kraju septembra. Upravo zbog toga je stvoren utisak da se ljeto nagl završilo“, kaže Đorđević.

Kada stiže jesen obično se postavlja pitanje da li će se desiti „Miholjsko ljeto“, a Đorđević ističe da bi to svi voljeli, te da je vrlo moguće da nas početkom oktobra očekuju ugodne temperature.

„Najvjerovatnije ćemo imati još toplih dana, s tim što sada do kraja sedmice ostajemo pod uticajem ovog hladnijeg vazduha koji je zahvatio naš region, tako da će i dalje bti prohladno, pogotovo u noćnim i jutarnjim satima. Vikend donosi blagi porast temperature, ali početkom naredne sedmice nas očekuje ponovo kiša. Najvjerovatnije da će do srijede ili četvrtka biti veoma kišovito, malo svježije a onda poslije toga bi trebao da dođe, kako ulazimo u oktobar, nešto bolje vrijeme. Postoji šansa da ćemo i ove godine koliko toliko imati ugodnu jesen. Naravno, ne možemo više da očekujemo onako tople dane jer ipak ljeto za dan i dva kalendarski prestaje“, navodi Đprđević.

O zimi, Đorđević kaže da je još rano govoriti, jer se ta mjerenja rade tek krajem oktobra, ali ako je gledati prethodnih pet godina i ova bi mogla biti dosta blaga kako je inače predviđeno za naše područje.