Nakon zemljotresa

Ljubinje se vraća u normalu

  • Извор: АТВ
  • 03.05.2022. 19:18

Ljubinje se polako vraća u normalu. Sanira se što se sanirati može, dio opštinske administracije seli u obližnji hotel, a najvažnije, đaci su ponovo u učionicama.

Objekti obje škole u Ljubinje pretrpjeli su štete, više onaj u kome su srednjoškolci. Jedan dio šteta je saniran. Vlada Srpske će dvjema školama i Domu zdravlja za početak uplatiti po 50.000 maraka. Stručnjaci su procijenili da su ljubinjske škole bezbjedne.

„Nakon procjene komisije koja izvršila uviđaj objekta škole i utvrdila da je objekat pretrpio materijalna oštećenja ali bezbjednost borakvka u objektu nije ugrožena“, rekla je Rada Parenac, direktor SŠC "Svetozar Ćorović" Ljubinje.

„Najvidnije posljedice su po pregradnim zidovima gdje imamo velika napuknuća. Dobar dio tih oštećenja smo sanirali u sopstvenoj režiji dobar dio je ostao za ubuduće“, izjavio je Pero Sikimić, direktor OŠ "Sveti Sava" Ljubinje.

I danas su na terenu timovi Direkcije za obnovu i izgradnju, radi se kategorizacija oštećenih objekata nakon čega će se znati tačan iznos štete. Dio zgrade ljubinjske administracije više nije bezbjedan zato se neke službe sele u obližnji hotel. Zemljotres je zatvorio i jedinu ljubinjski  banku. Saniraju se i privatni objekti.

„Imamo pet porodica koje su u alternativnom smještaju koji su privatni smještaj našli. Oni su u najtežoj situaciji i nastojaćemo da njima prvo pomognemo. Mi smo već pristupili saniranju krovova i odžaka na stambenim zgradama“, kazao je Vitomir Vojčić, zamjenik načelnika opštine Ljubinje.

Na račun opštine Ljubinje legle su prve uplate od opštine Kostajnica i Grada Istočno Sarajevo, ovaj grad je pomogao i Berkovićima. Prema prvim nezvaničnim procjenama na području istočne Hercegovine od razornog zemljotresa je oštećeno oko 800 objekata. U Trebinju je  prijavljeno oko 170 oštećenih objekata u Bileći više od 200,  iz ove opštine da kažu da će morati iseliti biblioteku jer nije bezbjedna.

Osim u Ljubinju velike su štete i u opštini Berkovići. Prema procjenama, svaki peti objekat je oštećen. Štete su milionske, ova mala opština je nemoćna, baš zato su uputili apel za pomoć.