Berkovići

Ljubo Grbo - ratni vojni invalid bez invalidnine

  • Извор: АТВ
  • 18.06.2023. 19:20

Ljubo Grbo iz Berkovića. U torbu je stala njegova pravna borba koja traje punih 30 godina. Bori se da dobije status invalida ali uzalud.

“Diskriminisan, nemam prava, oduzeto mi pravo da živim jednostavno, od strane opštinske administracije”, kaže Ljubo Grbo iz Berkovića.

Sve je počelo u maju 1992. godine. Kao pripadnik ЈNA bio je u Hrvatskoj i Sloveniji, vraća se u rodni kraj, odlukom lokalnog kriznog štaba upućen je kući da pomogne izbjeglicama.  Ljubo je pod nerazjašnjenim okolnostima 7. maju ranjen u rodnom selu.

"Ostao sam bez oka, pune su grudi gelera, po rukama se vide ožiljci. Imao sam do danas 13 operacija”, dodaje Ljubo.

Ipak nema status ratnog vojnog invalida jer tada nije bio pripadnik nijedne vojne jedinice. Nije dobio ni status civilne žrtve rata, jer mu je, kaže, rečeno da je zakasnio. Za ovo krivi čelnike opštine Berkovići i tvrdi da su njegovi zahtjevi sakriveni.

“Postoje dva dokumenta gdje se vidi - 1996. tačan datum mog obraćanja, međutim oni govore da ja nemam pravo i da se nemam kome obratiti, bio je zahtjev koji je uništen da ne postoji do dan danas”, dodaje on.

Ovaj čovjek tvrdi da je lokalnim vastima poslao bezbroj upita i zahtjeva ali efekta nije bilo. Iz opštine Berkovići nam odgovaraju da Grbro nije diskriminisan i da je sve rađeno po zakonima.

"Imenovanom je odgovoreno na sve zahtjeve kojih je bilo na desetine ovih godina. Napominjemo da smo imali svu dobru volju da to pitanje riješimo i pomognemo u skladu sa propisima, ali nisu dozvoljavale zakonske mogućnosti”, rečeno je iz Opštine Berkovići.

Ljubo sada živi od stočarstva u selu Kubaš u kome nema ni struje ni vode a kaže i put je jedva prohodan. Poručuje da neće odustati.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.