Odluku suda u Srebrenici nemoguće sprovesti

Ljudska prava paravan za jezičke podvale

  • Извор: Глас Српске
  • 20.12.2022. 08:36

U Ustavu Republike Srpske postoji samo jezik bošnjačkog naroda i odluku Osnovnog suda iz Srebrenice samim tim nemoguće je sprovesti.

Poručili su to juče lingvisti nakon što je Osnovni sud u Srebrenici naložio Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Konjević Polju da omogući đacima bošnjačke nacionalnosti izučavanje “bosanskog” jezika i latiničnog pisma.

- Sud je u potpunosti usvojio tužbeni zahtjev roditelja djece bošnjačke nacionalnosti. Utvrđeno je postojanje diskriminacije i naloženo njeno otklanjanje - navedeno je u jučerašnjoj odluci Osnovnog suda u Srebrenici.

Na tu odluku moguće je uložiti žalbu Okružnom sudu u Bijeljini.

Direktor OŠ “Petar Kočić” Stanko Tomić naveo je juče za “Glas” da nije upoznat sa ovom sudskom odlukom.

- O tome ćemo svakako razgovarati sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS. Kakvu instrukciju dobijemo od njih tako ćemo i postupiti. Oni su nadležni za sprovođenje obrazovnog procesa u Srpskoj - rekao je Tomić.

Ministarska prosvjete i kulture RS Natalija Trivić juče nije odgovarala na naše pozive, a nismo uspjeli stupiti ni u kontakt sa zaposlenima u Odjeljenju za informisanje tog ministarstva.

Profesorica srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Milanka Babić smatra da je riječ o političkoj odluci, te da su djeca zloupotrijebljena u cijeloj priči o navodnim ljudskim pravima.

- Bila sam sudski vještak u ovom slučaju. Pokušala sam objasniti da ta djeca u prethodnom periodu nisu bila uskraćena ni za šta što se tiče školskog sadržaja, jer se radi o istom jeziku, koji se pokušava preimenovati - navodi Babićeva za “Glas Srpske”. 

Kako naglašava, ne želi osporiti bilo kakvo pravo ikome, ali s obzirom na to da se radi o jednom jeziku, srpskom, onda ga je besmisleno prisvajati i drugačije nazivati.

- Mogla bih možda shvatiti da ga nazivaju bošnjački, ali ne, to nije njihov krajnji cilj. Čitavo to pitanje je do krajnjih granica ispolitizovano u proteklih deset godina. Mislim da smo pogriješili, jer kada je otvorena ova priča trebalo je pokrenuti jedan sudski postupak o tome čiji je jezik kojim govore Bošnjaci. Da se konačno istjera mak na konac. Moje stručno mišljenje je da se radi o klasičnoj uzurpaciji srpskog jezika. Ovako političari crno proglašavaju bijelim i obratno. Pod floskulama ljudskih prava provlače se velike podvale - smatra Babićeva.

Lingvista Miloš Kovačević takođe smatra da se radi o sramotnoj i nesprovodivoj odluci Osnovnog suda u Srebrenici, jer “bosanski” kao jezik, kako je istakao, ne postoji niti se o njemu može govoriti, iako bošnjačka strana u BiH na njemu insistira kao na svom zvaničnom jeziku.

- Sve ovo je nemoguće sprovesti u djelo, jer u Ustavu Republike Srpske ne postoji “bosanski” već samo jezik bošnjačkog naroda. Na ovaj način samo djecu iskorištavaju za postizanje određenih političkih ciljeva - istakao je Kovačević.

Hronologija

Problemi u školi u Konjević Polju traju skoro deceniju, jer su se još 2013. godine roditelji djece bošnjačke nacionalnosti pobunili što njihovoj djeci nije omogućena, kako navode, nacionalna grupa predmeta.

Ustavni sud BiH je 23. juna prošle godine poništio presudu Vrhovnog suda RS kojom se negiralo postojanje diskriminacije u pristupu obrazovanju za učenike bošnjačke povratničke zajednice u Konjević Polju.

(Glas Srpske)

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм