RUCZ

Lokalne zajednice moraju poraditi na zaštiti od elementarnih nepogoda

  • 31.10.2018. 19:28

Srpčane su poplave opametile, pa punom prom rade na zaštiti od vodene stihije. Svoja iskustva o sistemima zaštite i spasavanja od elemtarnih nepogoda ispričali su na sastanku Uprave civilne zaštite za banjalučku regiju, u Sitnešima kod Srpca.

Predstavnici lokalnih zajednica dobili su savjete kako bi bolje i pravovremeno djelovali u slučaju poplava, požara, zemljotresa i drugih nepogoda. Jedan od glavnih zaključaka je da se mora raditi na jačanju zaštite na lokalnom nivou. Opština Srbac je primjer. 

"Zadovoljni smo i vidim da dotano su angažovani da to rade ne samo kada je u pitanju Savski nasip nego i drugi nasipi odnosno kanali koji zahtjevaju obnovu u odbrani od poplava. Izuzetno smo zadovoljni kada je u pitnaju opština Srbac", istakao je Mile Međed, direktor Uprave civilne zaštite RS. 

"U toku je jedan veliki projekat sanacije Vrbasko-savskog nasipa, odnosno nasipa jednog u mjesnoj zajednici Prebljezi gdje je prije četiri godine bila opasnost za sam grad Srbac", istakao je Dragan Mikić, zamjenik načelnika opštine Srbac.  

Osnovci u Sitnešima su, takođe, pokazali da su spremni za vanredne situacije. Simulirali su zemljotres. Zahvaljujući brzoj rekaciji nastavnika i direktora, đaci su brzo i bez panike izašli iz školske zgrade. 

Dramatično je bilo u dijelu koji se urušio. Tamo je bilo povrijeđenih, pa su u pomoć pritekli policajci koji su blokirali cestu, vatrogasci su izvukli povrijeđene, a članovi Crvenog krsta su zavili rane. 

"Da idemo na bezbjedna mjesta, da ne idemo blizu prozora i da ne idemo ispod klupa, da se ne sakrivamo i blizu lustera", istakao je Bojan Šesti, učenik OŠ "Vuk Karadžič". 

"Naš zadatak je bio da zbrinemo povrjeđene koje vatrogasci iznesu iz škole. Imali smo četiri povrede. Prva je bila prelom nosa, prelom grudnog koša, posjekotina na desnoj potkoljenici i psojektoine na rukama", istakla je Danela Dragosavljević, volonter Crvenog krsta Srbac. 

"Mi smo naš plan i program zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda i drugih nesreća izradili prije tri godine. Tako da godišnjim planom i programom nastavnici imaju zadatak putem odjeljenske zajednice da upoznaju učenike svake generacije sa tim planom zaštite i spasavanja", istakla je Vesna Savić, direktor OŠ "Vuk Karadžić". 

Pokazanim su bili zadovoljni i u Upravi civilne zaštite RS, ali poručuju "predostrožnosti nikada dovoljno". 

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм