Bezbjednost u saobraćaju

Lubura-Salamadija: Preventivnim djelovanjem učestvovati na svijest vozača

  • Извор: РТРС
  • 15.07.2022. 07:38

U ljetnjem periodu povećan je broj učesnika u saobraćaju. Pješaci, biciklisti, motociklisti, automobili - svi na jednom mjestu.

Inspektor u Upravi policije MUP-a Republike Srpske Milan Salamadija rekao je da saobraćajna policija želi da preventivnim djelovanjem utiče na svijest vozača.

"MUP vrši redovne aktivnosti. Imamo smanjenje saobraćajnih nezgoda prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Međutim, imamo povećanje broja poginulih i broja lakše i teže povrijeđenih",  naveo je Salamadija.

Ističe da MUP vrši analize i upoređivanje u odnosu na period od zadnjih pet godina.

"I dalje smo tu ispod prosjeka. Međutim, ako želimo da se smanje ovi brojevi i dok se ne poveća svijest vozača, mi moramo djelovati represivno. Da nema prekršraja, mi ne bi ni djelovali represivno", naveo je Salamadija.

Samostalni stručni saradnik za preventivu, obrazovanje i tehničke usluge u AMS Srpske Јelica Lubura istakala je da AMS vriš preventivne kampanje prema svim učesnicima u saobraćaju.

Istakla je da je cilj da se smanji broj saobraćajnih nezgoda.

"Trenutno sprovodimo kampanju "Lako je brzinu smanjiti". Moramo djelovati tako da se promjene negativni stavovi učesnika u saobraćaju", rekla je Lubura u Јutarnjem programu RTRS-a.

Тагови: