"Šta dalje"

Manje slučajeva afričke kuge svinja

  • Извор: АТВ
  • 04.09.2023. 19:34

Još se javljaju novi slučajevi afričke svinjske kuge u Semberiji. Na imanju Ilije Kačarevića u Dvorovima eutanazirano je 290 svinja. 

"U petak je eutanazirano 290 komada svinja, evo danas sam podnio zahtjev za nadoknadu štete. Šteta kao šteta biće namirena onako po zapisniku, ali postavlja se pitanje šta dalje?", kaže ovaj uzgajivač.

Slično je stanje i u Ugljeviku. Veterinari pozivaju na odgovornost.

"Značaj biosigurnosnih mjera, značaj ponašanja pojedinaca uzgajivača u ovim kriznim situacijama u smislu održavanja farmi, zaštita, komunikacije među ljudima, a što mogu reći za opštinu Ugljevik je da smo u blagom stišavanju ove bolesti", kaže veterinar Predrag Novaković.


"Gradska administracija nije u stanju da vlada ugovorima koji su na snazi pa optužuje Skupštinu"

Stanje je bolje u  Modriči, Doboju, Ribniku i Čajniču. Tamo prijava više nema. Pomaka na bolje ima, smatraju u Ekspertskoj grupi za suzbijanje afričke kuge.

"Premještanje životinja iz farmi sa visokim biosigurnosnim nivoom, na klanje, na druge farme i efektivnost ovih mjera se pokazala kao veoma velika, odnosno značajna. Mi imamo podatke da je ukupno u ove tri nedjelje prometovano 4 .21 svinja i oko 90% tih grla je upućeno na klanje", kaže Negoslav Lukić.

"Zadovoljni smo mjerama koje smo do sada postigli, nastojaćemo ići dalje da poboljšavamo naš pravilnik, idemo sa promjenama, da bi spriječili širenje afričke kuge svinja, ali da bi dozvolili promet svinja koje se nalaze na ugroženom zaraženom području, da ne čekaju kugu nego da idu u ekonomsko iskorištavanje", rekao je Vladimir Milijević, glavni republički veterinarski inspektor Republike Srpske.


Ko o čemu, PDP o Dodiku: Crnadak zabio auto-gol

Ko o čemu, PDP o Dodiku: Crnadak zabio auto-gol

Definisati i donijeti pravilik sa jasno definisanim biosigurnosnim mjerama u budućnosti biće jedan od zadataka. Najveći fokus je na farmerima i na zaštiti.

"Moramo podići stepen odgovornosti svih u ovom lancu moraju svi da znaju, u redu je možete da se bavite time, ali morate biti odgovorni. Morate voditi računa o određenim stvarima, da bismo napravili odgovarajuće rezultate i odgovarajuće efekte", rekao je Drago Nedić, predsjednik Ekspertske grupe Ministarstva poljoprivrede Srpske.

40 dana od izbijanja afričke kuge i završenih svih mjera na tom području i domaćinstvima, moguće je ponovno naseljavanje farmi, ali postoje uslovi kažu eksperti.

Od početka izbijanja afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj je eutanazirano oko 39.000 svinja.

Пратите нас и путем Вибера