Дивне везене слике

Марија Ђокић - дјевојка која жеље претвара у стварност

  • Извор: ИнфоБијељина
  • 05.02.2024. 17:59

Честитке за празнике, рођендане, вјенчања и крштења украшене везом са мотивима који имају неки лични печат, све су популарније, а да занати нису увијек повезани са старинама и класичним мотивима, свједочи Марија Ђокић, која својеручно ствара дивне везене мотиве, који могу послужити као украсне слике или необични предмети за свакодневну употребу.

Из њене маште кроз вјеште руке долазе дивне везене слике чији су мотиви разноврсни: светионици, аутомобили, животиње, имена. Уколико желите, млада везиља вам може осмислити лого или урадити било какву слику по вашој жељи.

– Најчешћи мотиви су цвијеће или лишће, али ако неко жели нешто посебно, онда са том особом правим скицу па тек онда везем. Најтраженији су ми ђерђефи који могу и на зид али и салвете и подметачи. Углавном они који на на себи имају старе, традиционалне, црквене орнаменте – каже Марија за портал ИнфоБијељина.

Ова креативна дјевојка је заинтересована за наше културно наслијеђе што је потврдила и дугогодишњим чланством у КУД-у “Рудар” у родном Угљевику. Већ 14 година је чланица овог друштва у коме и сада игра у првом фолклорном ансамблу. Да почне да се бави везом инспирисала је не само креативност него и жеља да сачува овај традиционални занат.

– Учила сам из разне литературе и интернета о разним врстама веза, бијелом везу, косовском везу. Ја сам због баке највише повезана са војвођанским везом. Мислим да је сваки вез посебан на свој начин, а и људима је занимљиво, нарочито онима који држе до обичаја, традиције – истиче дјевојка.

Марија вриједно везе већ три године, али жали што се није заинтересовала и раније, да би могла од баке да научи традиционалне мотиве и методе ове некада веома заступљене умјетности у сваком нашем домаћинству. Овако је, каже, највише препуштена сопственој машти и упутствима у књигама и на интернету. Поред веза млада умјетница бави се и шивењем и сликањем.

(Извор/Фото: ИнфоБијељина)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.