Najbolji student

Marija Tošić - supertalentovani kriminolog

  • Извор: Глас Српске
  • 29.08.2022. 19:01

Sokočanka Marija Tošić /24/ proglašena je za najboljeg studenta u generaciji od 115 studenata na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Diplomirala je krajem prošle godine i stekla zvanje bečelor kriminalistike. Dobitnik je i Zlatne značke opštine Sokolac, što joj daje snagu da ide dalje u svom usavršavanju.

Na svečanosti dodjele diploma Tošićevoj, studentu sa prosjekom ocjena devet uručena i Povelje Univerziteta u Sarajevu kao najboljem studentu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Dobila je i nagradu Ministarstva obrazovanja i nauke Vlade Federacije BiH, a u zadnjoj godini studija primala je stipendiju Grada Istočno Sarajevo, koja je, kako kaže, došla u pravi čas.

Mariji posebno zadovoljstvo i čast pričinjava priznanje "Zlatna značka opštine Sokolac" koje je primila u avgustu za Dan i krsnu slavu opštine, što doživljava kao podršku za trud koji je uložila tokom studija i nastavka usavršavanjau oblasti kriminalistike.

Njenom uspjehu, kaže, dodatno je doprinijelo to što su je roditelji podržali da upiše studij koji voli, kako bi u svom pozivu postigla što bolje rezultate i da dobro naučeno u teoriji pretoči u praksu.

"Kada sam upisla Gimnaziju opšteg smjera na Sokocu znala sam šta ću studirati jer sam sebe vidjela u pozivu vezanom za kriminalistiku i zavoljela taj posao prateći kriminalističe serije", navela je Tošićeva.

Odavno se, kaže, zanimala za forenziku, rad sa dokazima i rad u laboratoriji u cilju dokazivanja i istrage.

Za studij u Sarajevu opredijelila se da ne bi roditelje izlagala dodatnim troškovima jer slični fakulteti postoje u Banjaluci i Beogradu, dosta udaljenijim gradovima od Sokoca.

Nakon što je diplomirala na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, postala je student drugog ciklusa na istom Fakultetu u decembru prošle godine.

Položila je sve ispite i trenutno privodi kraju master rad na temu "Zaštita i postupanje sa maloljetnim počiniocoma krivičnih djela u BiH".

Za ovu temu Tošićeva se opredijelila, jer je jako zastupljena i, kako kaže, na žalost veoma rasprostranjena društveno neprihvatljiva pojava u ovdašnjem društvu o kojoj se puno piše i govori, ali o kojoj nije napravljen neki jedinstven sistem i zakon koji se odnosi na tu materiju.

"Voljela bih da se u budućnosti bavim upravo tom maloljetničkom delinkvencijom, jer je osjetljiva tema i zahtijeva multidisciplinaran pristup.

Radi se o posebnom pravnom i institucionalnom tretmanu u odnosu na punoljetne počinioce krivičnih djela s obzirom na njihovu psihičku zrelost, ali ću o tome odlučiti kada odradim pripravnički ispit", navodi Tošićeva za Srnu.

Ona ne krije radost što je odnevdavno počela da odrađuje pripravnički staž u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu gdje ima priliku da se uz pomoć mentora susretne sa praktičnim dijelom spoznaje o bezbjednosnom sektoru kome i pripada.

Tošićeva za sada ne razmišla o odlasku u drugu sredinu, ukoliko joj se ukaže prilika da se zaposli u Ministarstvu unutrašnjih poslova u svom gradu ili okruženju, jer voli svoj zavičaj u koji bi se rado vratila čak iako bi imala šanse da ode u veću sredinu na dodatno usavršavanje.

Ova uspješna mlada Sokočanka u slobodnom vremenu je i aktivista Crvenog krsta i dobitnik je zlatne medalje za najboljeg šminkera na 25. Republičkom takmičenju ekipa prve pomoći na Palama.

Njenim putem pošao je i mlađi brat takođe uspješan student, sada već treće godine na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, jer mu je, kaže, prenijela ljubav prema stvaranju bezbjednosti i sigurnog okruženja u zajednici.  

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм