Centar dana

Matematičar Nebojša Đurić za ATV: Važno je biti kreativan i ne odustajati

  • Извор: АТВ
  • 11.11.2021. 12:09

Mladi matematičar iz Republike Srpske, Nebojša Đurić riješio je četiri decenije star matematički problem.

Prije dvije godine se počeo baviti ovim zadatkom i vjerovatno tada nije ni slutio da će njegov rad osvanuti u najpriznatijim svjetskim stručnim časopisima i da će o njemu govoriti cijeli svijet. Nebojša Đurić, matematičar Univerziteta u Banjaluci, bio je gost u ATV-ovom "Centru dana".

Nebojša kaže da je matematička konferencija Republike Srpske održana 2016. godine bila ključna da se upozna sa tim matematičkim problemom, ali i sa dvojicom ruskih matematičara koji su svjetski eksperti u toj matematičkoj oblasti.

"Postojali su razni mitovi za taj višedecenijski problem koji su mnogi matematičari željeli da riješe, te da to bude posljednji rezultat u njihovoj karijeri. I kod mene se pojavila želja da se pozabavim tim problemom. Potrebne su mi bile dvije godine da dosegnem do nivoa da se uopšte mogu baviti tim problemom, te sam 2018. godine donio odluku da se apsolutno posvetim njegovom rješavanju, a 2020. godine sam uspio da dam rješenje", ispričao je Nebojša u "Centru dana".

On kaže da neke od kolega nisu vjerovale u tačnost rješenja dok je ruski ekspert potvrdio tačnost, te su zajedno objavili prvo rješenje.

"Ostala su još neka ključna pitanja u toj oblasti. Mi smo pokazali da u opštem slučaju ne postoji jedinstveno rješenje, budući da smo našli kašnjenje u jednom intervalu. Nastavili smo da radimo na otvorenim pitanjima za koja smo dali odgovor u toku naredne godine kada smo zatvorili tu matematičku oblast. Veliko nam je zadovoljstvo što smo to uradili i veliko mi je zadovoljstvo što sam dao doprinos u jednoj višedecenijskoj oblasti", rekao je Đurić u "Centru dana".

Đurić je otkrio da jeste bilo trenutaka kada je želio da odustane od rješavanja tog problema.

"Imao sam jaku želju i bio sam veoma posvećen. Čak je bilo par situacija kada mi je ostala samo jedna ideja i ta zadnja ideja je bila vrlo uspješna ideja. Ipak, najvažnije je biti posvećen i konstantno učiti. Mi konstantno učimo, čitamo naučnu literaturu i pratimo najnovije svjetske rezultate. Imamo i posebnu društvenu naučnu mrežu gdje samo za nekoliko minuta možemo saznati šta su objavile naše kolege sa drugog kraja svijeta. I te kako je važno biti u koraku sa vremenom", kaže Nebojša.

Nebojša kaže i da je jako bitno biti kreativan, te da se ponekad jako trudite i čekate konačnu ideju.

"Ne odustajemo od rješavanja problema, jer imamo prejaku želju. I kada donesmo odluku da ne radimo više na problemu, i dalje mislimo o njemu pokušavajući naći rješenje, odnosno najbolju ideju. Čak su mi i u snu dolazile neke ideje. Jednostavno te preuzme problem i rješavaš ga dok ga ne riješiš", objašnjava Nebojša Đurić.

Nebojša kaže da mu je puno pomogla promjena strategije rješavanja problema. Takođe, kaže da duguje zahvalnost i svom ruskom kolegi, te da je povezivanje s njim bio jako bitan trenutak tokom rada na problemu.

Nebojša je sada već dokazao da postiže dobre rezultate čemu god se posveti, a kaže da mu je cilj da piše kvalitetne naučne radove.

"Nekada će to biti kvalitetni svjetski rezultati, a nekada će oni biti samo kvalitetni, što je prioritet. Takođe, napisao sam konačnu verziju disertacije i ona je sada na uvidu, te se nadam da ću uskoro da je odbarnim i tako postanem docent na Univerzitetu u Banjaluci", rekao je Nebojša.

Planira, kaže i da se posveti radu u nastavi i studentima koji ga često motivišu da se bavi naučnim radovima, te da postiže rezultate.

"Nadam se da će se uskoro i neke mlade snage priključiti mom timu, te da ćemo zajedno pisati kvalitetne naučne radove", kaže Nebojša.

U slobodno vrijeme je Nebojša i dalje povezan s naukom. Voli da slaže Rubikovu kocku, kaže da postoji i video kako je "na slijepo" slaže, a njegov zvaničan rekord u slaganju kocke koji je postigao na takmičenje je 15,16 sekundi. Dok je "na slijepo" uspio da je složi za tri i po minuta. 

"Imao sam cilj da naučim slagati Rubikovu kocku "na slijepo" i to mi je uspjelo 2018. godine, a poslije toga sam se posvetio rješavanju višedecenijskog problema, a to je sve povezano. Takođe, bavio sam se profesionalno igranjem šaha i danas uživam u tome, najčešće preko interneta", ispričao je naš uspješni matematičar Nebojša Đurić u emisiji "Centar dana".

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?