ФЗО

Медицинска средства за обољеле од булозне епидермолизе на терет Фонда

  • 27.09.2023. 10:37

Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске почеће да финансира сет медицинских средстава за обољеле од булозне епидермолизе.

Ово је предвиђено измјенама Правилника о условима и поступку обезбјеђивања медицинских средстава који је данас усвојио Управни одбор Фонда.

Сет медицинских средстава садржи више од 20 ставки, као што су мекани силиконски завој, стерилну компресу од газе, нељепљиви повој за ране, фластер у колуту, гел за заштиту, ублажавање бола, поспјешење зацјељивања оштећеног ткива усне шупљине, тубифаст и друго.

"Увођењем и финансирањем неопходних медицинских средстава омогућава се спречавање компликација изазваним инфекцијама и обезбјеђује се квалитетнији живот обољелих, јер лијек за булозну епидермолизу не постоји, а лијечење је искључиво симптоматско које подразумијева свакодневну његу рана и превијања", саопштено је из Фонда.

Уврштавањем сета на листу медицинских средстава системски се рјешава једно од важних питања за обољеле од булозне еидермолизе, јер раније овај потрошни материјал није био ни на једној листи коју финансира Фонд.

"Будући да су обољели од ове болести ослобођени плаћања партиципације за све што спада у обавезно здравствено осигурање и овај сет медицинских средстава ће у потпуности финансирати Фонд", наводи се у саопштењу.

Правилником предвиђено да медицинска средства за обољеле од булозне епидермолизе предлаже љекар специјалиста - дерматовенеролог који издаје и налог, а на основу приједлога и налога Фонда доноси рјешење.

Налог Фонд овјерава за тромјесечне потребе, а реализују се у апотекама, што значи да је рјешење потребно само први пут, односно приликом првог одобравања права, док касније осигураници ово право остварују овјером налога у Фонду који предлаже љекар специјалиста.

Из Фонда подсјећају да су од почетка ове године већ неколико пута на листу лијекова који се издају на рецепт уврштавали лијекове за обољеле од ријетких болести и тешких хроничних обољења како би и даље обољели могли да остварују право на рефундацију трошкова.

Новим Законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске прецизирано је у којим случајевима се може одобрити рефундација трошкова здравствене заштите и она није предвиђена за лијекове који се не налазе на листи лијекова који се издају на рецепт.

ФЗО је у току ове године уврстио на листу више од 15 нових лијекова за ријетке болести и поједина тешка хронична обољења, те наставља праксу унапређења квалитета и доступности здравствене заштите креирајући пакет права у складу са могућностима и потребама осигураника, наводи се у саопштењу.

"Новине су резултат сарадње са представницима удружења пацијената, што је још један доказ укључивања пацијената у конципирање развоја здравственог осигурања", истакли су у Фонду.

Примјена новог права за обољеле од булозне епидермолизе почиње осмог дана након објаве у "Службеном гласнику Републике Српске" о чему ће јавност бити информисана. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм