Teslić

Međunarodni medicinski kongres okupio najbolje iz struke

  • 07.09.2018. 19:47

Međunarodni medicinski kongres Medicinskog foruma za jugoistočnu Evropu okupio je najbolje iz struke, kako domaće, tako i sa strane.  “Banja Vrućica” je bila odredište ovogodišnjeg kongresa, devetog po redu.

U Srpsku su prisligli stručnjaci iz 20 zemalja širom svijeta. Ovo je najznačajniji događaj u istoriji medicine Srpske, tvrde iz Društva doktora medicine. Na Kongresu učestvuje preko 450 ljekara, od čega je čak 220 iz Srpske. 

“I naši doktori, dolazi 50 doktora iz Kliničkog centra, prikazaće ono što mi radimo, a moram reći da mi nismo daleko odmakli od svijeta i da pratimo trendove u medicini u svijetu", rekao je Siniša Miljković, predsjednik Društva doktora medicine RS.

Stručnjaci su se dotakli različitih tema, iz skoro svih oblasti. Nezaobilazna tema je bila i vakcinacija. 

“Mogu kazati da u Banjaluci posjedujemo izvanredne rekonstruktivne hirurge koji mogu da rade te komplikovane zahtjeve i mislim da treba da budemo ponosne na te kolege u Banjaluci", rekao je Dražen Erić, plastični hirurg iz Katra.

Ljekari će iskoristiti priliku da podijele iskustva, ali i da uspostave saradnju. Naučni aspekt Kongresa je uvidio i resorni ministar Dragan Bogdanić. Kaže, Kongres znači mnogo za zdravstveni sistem Srpske.

“Mi smo uspjeli da uradimo mnogo kada su u pitanju gradnja i rekonstrukcija objekata, nabavka medicinske opreme, ali uvijek, ono što i jeste najvrjednije u sistemu su ljudi, a znanja nikada nije dovoljno, tako da ovaj Kongres jeste prilika i da se razmijeni znanje i da se razmijene iskustva, da se dođe do nekih drugih vidova liječenja, dijagnostike, terapije", rekao je ministar zdravlja Dragan Bogdanić.

Pokrovitelj kongresa je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Ono što ovu manifestaciju svrstava među najznačajnije naučne skupove koji će u toku godine biti održani u Srpskoj jeste bodovanje Evropske agencije za akreditaciju. Kongres u Banji Vrućici dobiće maksimalnih 16 bodova.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.