Данас до 24 степена

Метеоролози открили разлоге високих температура за ово доба године

  • Извор: Српскаинфо
  • 01.12.2023. 13:25

У Републици Српској данас је изненађујуће топло вријеме за ово доба година, а прогнозе кажу да ће температура достизати и до 24 степени Целзијусова.

Из Републичког хидрометеоролошког завода рекли су за Српскаинфо да ће такво вријеме бити још данас и сутра ујутру, када нам долазе падавине и пад температуре.

"Како фронт буде пролазио и премјештао се од запада ка истоку, тако ће и температуре да опадају и вјетар ће да слаби. Још ујутру ћемо имати температуре које ће бити 15 на западу до 23 на сјевероистоку, на вишим предјелима до девет, а затим долази захлађење па ће минимална температура увече на сјеверозападу, сјевероистоку и сјеверу бити од нула до пет, у вишим предјелима у тим крајевима биће до -2, а на југу и истоку и понегдје у нижим предјелима централних крајева од шест до 12, а у вишим предјелима до четири степена Целзијусова“, истакла је Александра Ракочевић, метеоролог синоптичар из Републичког хидрометеоролошког завода.

Она је објаснила зашто је тренутно овакво топло вријеме за ово доба године и шта је допринијело томе.

"У питању је развој циклона који се спушта са долина сјевера Атлантика која је захватила све области до сјевера Африке и пошто се наш регион налази у предњој страни ове долине, то узрокује прилив топлог ваздуха са сјевера Африке. Како центар долине буде пролазио кроз наш регион, тако ће и смјер вјетра да се мијења, јер је јужни вјетар, топли вјетар који доноси топао ваздух. Вјетар ће у наредним данима скретати на сјевер па ће самим тим и долазити хладније вријеме“, каже Ракочевићева.

Оно што све свакако интересује је питање да ли ће бити снијега. Према прогнози метеоролога, снијега ће бити, али се неће пуно задржавати.

"Имамо прогнозу за наредних пет дана. Биће снијега у нижим предјелима и то на сјеверозападу углавном, али се неће дуго задржавати. За сада нема најава да ће бити неког значајнијег снијега“, закључује Ракочевићева.

Подсјећамо, Републички хидрометеоролошки завод издао је наранџасто упозорење због јаких и олујних удара вјетра јужног смјера, преноси Српскаинфо.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)