Село Шиповљани

Милан Тадић уз помоћ коња и плуга припрема сјетву надомак Дрвара

  • Извор: СРНА
  • 14.04.2024. 08:56

У селу Шиповљани надомак Дрвара тридесеттрогодишњи Милан Тадић уз помоћ коња и плуга припрема њиве за сјетву и каже да готово све послове ради баш онако како се то радило у далекој прошлости, чувајући тако од заборава традицију предака.

"На све могуће начине покушавам да сачувам од заборава традицију наших предака. Њиву орем уз помоћ плуга и коња, ручно косим, све наше заборављене занате покушавам да оживим, јер традиција не смије да се преда забораву", каже за Срну Тадић, који се након студија у Београду вратио у родну Крајину.

Он истиче да су се обичаји и занати у његовој породици преносили са кољена на кољено.

"Још као дјечак у избјеглиштву сам слушао од старијих о свему што су моји преци радили како би обрађивали њиве, припремали дрва за зиму, сијено и косили. Све су то тешки послови, али и лијепи", наглашава Тадић.

Тадић у штали има краве, коње и овце.

"Никада се не треба одрећи својих обичаја, културе и традиције, а посебно предака који су знојем натапали земљу која их је хранила", поручује овај млади човјек, који је међу све рјеђима који уз помоћ плуга и коња припремају њиве за сјетву.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм