Планинар

Милена из Власенице у походу на врх Хималаја

  • Извор: СРНА
  • 17.10.2023. 10:18

Планинар власеничког Планинарско-еколошког друштва "Ацер" Милена Павловић кренула је као дио члан међународне експедиције у освајање Исланд пика, једног од најзахтјевнијих врхова Хималаја на 6.189 метара надморске висине.

Павловићева је рекла новинарима да би подухват требао да траје 21 или 22 дана, што зависи од временских услова, а завршни успон биће 14. дан.

- Припреме за овај подухват трајале су више од двије и по године, а подразумијевале су пењање у љетним и у зимским условима - рекла је Павловићева.

Према њеним ријечима, у љетним условима то је подразумијевало пењање по стијенама, а у зимским по ледењацима, у навезама. Павловићева се нада да ће шесточлана експедиција успјети да на Исланд пику истакне заставе планинарских друштава.

Био на платном списку 10 година, а није долазио на посао

Био на платном списку 10 година, а није долазио на посао

- Планирарима током успона велики проблем представља висинска болест без обзира на физичку спремност. У том случају вођа тима, ако установи да члан има озбиљне тегобе, прекида са експедицијом и спушта га на ниже висине да не би дошло до отока мозга или плућа будући да послије 5.000 метара располажу са тридесетак одсто кисеоника - поручила је Милена.

За планинара је, напоменула је она, најважније да без обзира на физичку спремност буде и психички стабилна особа.

Павловићева је рекла да се планинарењем почела бавити 2015. године и да своје планинарско друштво сматра породицом уз чију подршку је освојила бројне значајне врхове.

Предсједник Планинарско-еколошког друштва "Ацер" Драган Илић рекао је да Павловићева представља вјероватно најбољег алпинисту међу женама у БиХ што су потврдили њени резултати из претходних година.

Павловићеву су јуче и испратили пут Непала, а Илић вјерује да ће успјети да оствари зацртани циљ и освоји успон на Хималаје.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.