Добој

Миљен омиљен међу хармоникашима

  • Извор: АТВ
  • 03.02.2024. 19:35

Са седам година је засвирао хармонику, а већ са 11 постао и њен сервисер.

Од тада је кроз руке Миљена Симића из Добоја прошло на стотине хармоника. Нема тог квара који мајстор не може да отклони.

Тако је Миљен постао омиљен међу хармоникашима.

"Ова хармоника је дошла на поправку, није имала дихтације, то је био основни проблем. Морао сам да предихтам те клапне", објашњава нам Миљен свој посао на једном примјеру.

То је само један од чешћих кварова на хармоници. Пет до 12 хиљада механичких дијелова мора радити савршено како би хармоника тако и звучала.

А када се квар отклони, мајстор свој посао лако провјери. Само засвира.

"Ево сад ћемо видјети успјех како звучи. Хармоника има душу и она је магична, прича мајстор. Ту душу поправљају клијешта, брусилице, и разни други алати. Неке прави и сам. Довија се на све начине. Најчешћи кварови су раштимавање инструмената, производња недоличног тона, механички се инструменти се скрше, дирке почну да чују", рекао нам је Миљен и засвирао.

Најстарија хармоника коју је поправио је из 1949. године. А мајсторова жеља је да на једну хармонику утисне свој печат и датум производње.

Каже, кад-тад, хармонику ће у Добоју, и сам произвести. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм