Неуролог

Миљковић: 30 одсто пацијената након можданог удара остаје са неком врстом инвалидитета

  • Извор: АТВ
  • 26.10.2023. 09:34

Професор др Синиша Миљковић, начелник Клинике за неурологију УКЦ-а Републике Српске у сусрет Дану борбе против можданог удара говорио је у АТВ Јутру.

"У 12 сати ћемо се окупити на Тргу гдје ћемо мјерењем притиска и шећера у крви и дијељењем летака обиљежити тај дан. Код нас је то такође једна од најчешћи болести која има најчешћи инвалидитет. Око 30 одсто пацијената послије можданог удара остаје са неком врстом инвалидитета, чак до 30 одсто у неким облицима имамо и смртност. Број пацијената ће расти, нажалост у земљама трећег свијета инциденца је све већа, а захваљујући превенцији у земљама западне Европе број пацијената обољелих од можданог удара опада", каже Миљковић.

Тромбектомија - спас након можданог удара

Тромбектомија - спас након можданог удара

Нагласио је да је највећа сметња у раду су рецидиви можданог удара.


"Негдје кажу око 30 одсто да се јавља можданих удара, а то је код нас можда и више. Зато што пацијенти доћу једном или два пута на контролу и послије забораве да су имали мождани удар. Уз редовне контроле, та могућност се смањује на минимум. Највећа могућност вјероватноћа рецидива можданог удара је до мјесец дана што је 50 одсто шанси. У годину дана 30 одсто, након пет година минимална шанса", каже Миљковић.

Софија је са 24 године због удара остала непокретна, уз упорност побиједила тежак период

Софија је са 24 године због удара остала непокретна, уз упорност побиједила тежак период


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм