Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде

Минић: Пољопривредна производња у Српској има примат

  • 25.01.2024. 13:15

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да на Међународном сајму воћарства, повртарства и виноградарства "Агро Белгрејд 2024" ове године учествује више од 40 излагача из Српске и да је Влада Српске опредијељена да пољопривредна производња има примат.

Минић је рекао на отварању сајма да излагачи и Српске показују шта могу да понуде када су у питању пољопривредни производи и произвођачки капацитети.

"Надам се да ћемо са свима вама који сте данас овдје, користећи искрену везу са Србијом, остварити сарадњу и да видите да имамо добре производе и јасно опредјељење да направимо озбиљну причу. Надам се да ћемо на маргинама сајма разговарати о малинарској производњи гдје имамо значајне кочнице када је у питању дистрибуција", рекао је Минић.

Према његовим ријечима, Република Српска, иако не користи ИПАРД фондове, има константна издавања за пољопривредну производњу.

"За капиталне инвестиције имамо фиксна давања што је довело до тога да у протекле три године купимо 2.000 трактора 4.500 прикључака, десетине робота за мужу, комбајна и друго", рекао је Минић.

Он је истакао да је Влада Српске опредијељена да пољопривредна производња има примат и истакао да је онај ко има храну суверен, може да управља ресурсима и има озбиљну аграрну политику.

Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства "Агро Белгрејд 2024", на којем учествује више од 500 излагача укључујући и највеће свјетске компаније, отворен је данас на Београдском сајму у присуству министара пољопривреде Србије, Републике Српске и Црне Горе, као и америчког амбасадора Кристофера Хила.

Сајам је свечано отворила министар пољопривреде Србије Јелена Танасковић која је навела да је рекордна финансијска подршка државе пољопривредној производњи и указала да је Србија опредијељена ка европском тржишту, али да не одустаје ни од отварања нових.

Она је истакла да је веома значајно потписивање уговора о трговини са Кином, који је омогућио постепени бесцарински извоз пољопривредних производа из Србије на тако велико тржиште у наредних пет година.

Амерички амбасадор Кристофер Хил рекао је да пољопривреда не познаје границе и да тај сектор највише зближава људе.

"Поносни смо што је америчка Влада, посредством УСАИД-а, била у могућности да пружи допринос развоју пољопривредне производње у Србији. Земљама региона је потребно да их границе не дијеле него спајају и САД подржавају све такве иницијативе", рекао је Хил.

На водећем регионалном сајму у овој области учествују добављачи из Србије и југоисточне Европе, укључујући произвођаче свјежег, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа, те произвођачи пољопривредних машина и опреме.

Конференцијски програм сајма ће се бавити перспективама и изазовима тржишта у производњи воћа и поврћа без остатака пестицида, транспортом на страна тржишта, удруживањем и техничким и дигиталним достигнућима у аграру.

"Агро Белгрејд 2024" одржава се до 27. јануара на Београдском сајму.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.