Ministar poljoprivrede

Minić: Traži se kontrola pri uvozu mesa, treba saznati šta se radi u Evropi

  • Извор: СРНА
  • 27.07.2023. 18:26

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da je Srpska pokrenula inicijativu na nivou BiH i traži da se vrši kontrola na prisustvo afričke kuge svinja kod mesa koje se uvozi, što sada nije praksa.

"Okupili smo struku i nauku iz Srpske i po hitnom postupku tražimo od njih prijedlog šta je to što u ovom momentu, po pravilima struke i nauke, može uraditi Republika Srpska, jer imamo i dobre i ružne primjere drugih zemalja i mi želimo da, pošto imamo snagu i pamet, Srpska ima svoj pristup", rekao je Minić novinarima tokom boravka u Bijeljini.

On je istakao da treba isključiti teorije zavjere, ali i uistinu saznati šta se po pitanju afričke kuge svinja radi u Evropi i da li je normalno da se u Republici Srpskoj, na farmi od 500 svinja, kada jedna ima afričku kugu izvrši eutanazija i svih ostalih.

“Afrička kuga svinja tema broj jedan za zajedničku sjednicu Vlada Srbije i Srpske”

“Afrička kuga svinja tema broj jedan za zajedničku sjednicu Vlada Srbije i Srpske”

Minić je u Bijeljini održao sastanak sa predstavnicima Republičke uprave za inspekcijske poslove, Veterinarske inspekcije grada Bijeljina, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" i sa predstavnicima veterinarskih organizacija, o temi afričke kuge svinja.

"Republika Srpska nastavlja kontinuitet svih aktivnosti u borbi protiv afričke kuge svinja i danas smo sa veterinarskim stručnjacima razgovarali o mogućnosti većeg iskorištavanja resursa kada je u pitanju zdravo meso i uzorkovanju koje je kod nas i dalje sto odsto", rekao je Minić.

Prema njegovim riječima, mora postojati modalitet da se više iskoristi meso koje se sada baca i uništava, da se smanji uvoz i da se što prije izvrši dezinfekcija u ugroženom području i priprema za unošenje novih životinja, kao i rješenje za prasad.

Minić: Nabavka mehanizacije kapitalni projekat

Minić: Nabavka mehanizacije kapitalni projekat

"U ovom momentu struka mora preuzeti odgovornost i dati odgovor na ova pitanja, jer mi kao vlast možemo, želimo i hoćemo da pomognemo građanima, pogotovo u dijelu koji se odnosi na svinjogojstvo", poručio je Minić i dodao da Srpska treba da ima svoj jasan cilj i pravac da sačuva što više zdravih resursa koje ima.

Minić je rekao i da će Republika Srpska iskoristiti sve pozitivne prakse iz Srbije.

"Srbija je neko na koga smo najviše naslonjeni u svakom smislu", naveo je Minić i dodao da se afrička kuga svinja, nažalost, širi i u Srbiji, kao i Hrvatskoj i drugim zemljama.

Пратите нас и путем Вибера