Sastanak u Bijeljini

Minić: Uključivanje republičkih institucija omogućiće efikasnije uzorkovanje i odvoz uginulih životinja

  • Извор: СРНА
  • 11.07.2023. 17:23

Nakon što je Vlada Republike Srpske proglasila vanrednu situaciju za područje Bijeljine, Ugljevika i Lopara zbog pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja uključivanje republičkih institucija omogućiće efikasnije uzorkovanje i konstatovanje bolesti i odvoz uginulih životinja, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

On je najavio da će u ugroženom području djelovati dodatnih šest inspektora Republičkog inspektorata, večeras će doći specijalizovano vozilo za odvoz uginulih životinja, do petka i drugo ovakvo vozilo, a u Bijeljini će sutra biti postavljeno 28 dezinfekcionih barijera na putevima.

"Radićemo na uklanjanju svih mogućih mehaničkih prenosnika, tražićemo uklanjanje pasa lutalica, a dobili smo obećanje da će u gradu narednih dana biti obavljene dvije dezinsekcije da bi i komarci bili isključeni kao mogući prenosnik bolesti", rekao je Minić novinarima.

Ministar Minić i vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović sastali su se danas u Bijeljini sa načelnicima tri lokalne zajednice gdje je proglašena vanredna situacija, a sastanku su prisustvovali i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, kao i predstavnici udruženja poljoprivrednika.

Minić, Novitović i Kostrešević u Bijeljini nakon proglašenja vanredne situacije

Minić, Novitović i Kostrešević u Bijeljini nakon proglašenja vanredne situacije

"Vlada je u sve tri ove lokalne zajednice dostavila katastarske čestice koje mogu služiti za životinjsko groblje, kako bi civilna zaštita mogla da priprema lokalitete po pravilima struke da se i sa ovih lokacija ne širi zaraza", rekao je Minić i dodao da policija ima kapacitete da obezbijedi asistenciju gdje god bude bilo potrebe.

On je naveo da tamo gdje ima mogućnosti uginule životinje mogu da se, po pravilima struke, ukopavaju i na imanjima vlasnika, da bi se smanjio provoz uginulih životinja kroz grad.

Kada je u pitanju naknada štete, Minić je rekao da će savjetodavne službe u sve tri lokalne zajednice dostaviti formulare koji će se, uz nalaz veterinara, podnositi Vladi Republike Srpske za Fond solidarnosti, a preko resora za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Oglasio se Minić nakon proglašavanja vanredne situacije

Oglasio se Minić nakon proglašavanja vanredne situacije

Dijelom je ohrabrujuće, kako je naveo, što je sada 15 odsto nalaza negativno na prisustvo afričke kuge svinja.

Minić je ocijenio da je sastanak u Bijeljini bio konstruktivan i najavio za sutra dolazak međunarodnih eksperata koji se godinama bore sa afričkom kugom svinja.

Prema njegovim riječima, prvi sastanak biće održan u Sarajevu uz pristustvo predstavnika resora veterine Ministarstva poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da se vidi šta jemoguće uraditi da se maksimalno zaštiti životinjski fond koji je zdrav.

Proglašena vanredna situacija u Semberiji

Proglašena vanredna situacija u Semberiji

Savo Bakajlić je u ime udruženja poljoprivrednika pohvalio uvođenje vanredne situacije zbog afričke kuge svinja i podsjetio da je to bio i zahtjev uzgajivača, te izrazio nadu da će se zajedničkim snagama brže izboriti sa problemima.

Iz Gradske uprave Bijeljina saopšteno je da je do sada eutanazirano i u skladu s propisima ukopano ukupno 3.212 svinja različitog uzrasta, da je bolest otkrivena u 11 mjesnih zajednica, odnosno, 76 domaćinstava, od čega je eutanazija izvršena u 59 domaćinstava.

Пратите нас и путем Вибера