Republika Srpska

Ministarstvo izdalo upozorenje: Moguće bujične vode i klizišta

  • Извор: Независне
  • 16.07.2021. 16:06

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske apeluje na stanovništvo da zaštiti imovinu zbog moguće pojave izlivanja bujičnih potoka i moguće mjestimične pojave klizišta, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Upozorenje je uslijedilo s obzirom na trenutnu hidrometeorlošku situaciju i na najavu obilnih padavina u Republici Srpskoj.

"Pozivamo građane, privrednike i poljoprivrednike da budu na oprezu i pripravnosti, da redovno prate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda i prate vremenske prilike, te da po potrebi preduzmu preventivne mjere zaštite, izmjeste mehanizaciju i zaštite poljoprivrednu proizvodnju", navode iz Ministarstva.

Upozorenje na mogućnost izlivanja bujičnih potoka i mjestimičnih pojava klizišta izdao i EFAS - platforma Evropskog centra za poplave.

Prema prognozoma Hidrometeorološkog zavoda u sjevernom pojasu u periodu od petka do utorka očekuje se od 100 do 130 l/m² kiše, dok se u centralnom pojasu koji uključuje i južnu polovinu Krajine očekuje od 80 do 100 l/m² padavina. Takođe, u južnom pojasu odnosno na području Hercegovine narednih dana očekuje se od 20 do 30 l/m², a u visokoj Hercegovini dodatnih 10 do 20 l/m² padavina.

Prema trenutnim izlazima iz raspoloživih prognoznih modela (MIKE, Sava FFWS) u naredna tri dana se ne očekuje značajan porast vodostaja na glavnim vodotocima na teritoriji Republike Srpske.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина