Mitropolit crnogorsko-primorski

Mitropolit Јoanikije: Njegoš nam osvjetljava put borbe i uvodi smisao života

 • Izvor: Srna
 • 12.11.2022.09:37

Petar Drugi Petrović Njegoš otkrio je smisao zemaljske, istorijske borbe, a time i smisao života na zemlji, jer se bez te borbe i tog podviga, ne može postići ni smisao života, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije na otvaranju Književno-duhovne manifestacije "Dani Njegoševi" u Cetinjskom manastiru.

Vladika Јoanikije naglasio je da je to ujedno i borba za slobodu, prije svega za slobodu ličnosti, slobodu savjesti, za slobodu svakog pojedinca, da se oslobodi od grijeha, od tame i mraka, a onda borba poprima i kolektivni smisao i u njoj se razrješavaju istorijske dileme i istorijske protivrečnosti.

Pozdravljajuću učesnike dvodnevne manifestacije, nakon večernje službe, mitropolit Јoanikija sinoć je rekao da mu je čast da kaže svoje slovo na otvaranju 12 "Dana Njegoševih", koji uglavnom započinju u Cetinjskom manastiru pjesničkim bdenijem, a onda se nastavljaju u Nikšiću, ove godine prvi put pod pokroviteljestvom opštine Nikšić.

Podsjetivši da je tema ovogodišnjih "Dana Njegoševih" smisao borbe u Njegoševom djelu, vladika Јoanikije je naglasio da Njegoš ne govori samo o istorijskoj borbi i borbi koja se odvija u duši svakoga čovjeka, nego prevashodno govori o metaistorijskoj, metafizičkoj borbi, predistorijskoj borbi koja je započeta na nebu.

On je dodao da Njegoš istorijsku borbu za vjeru, za čast, za obraz, stavlja u kontekst Јevanđelja, u kontekst spasenja roda ljudskog, jer oni koji su na putu Hristovom, na putu krsta, oni su i na putu vaskrsenja, voskresenja ne biva bez smrti, oni zaslužuju da se pominju kroz sva vremena.

- Njegoš je bio i ostao učitelj. Njegov "Gorski vijenac" je, kako su stari govorili, prava narodna Biblija. Ono što je u "Luči" ostalo nekako dosta za mnoge od nas nerastumačeno, on je to sve utkao u "Gorski vijenac". Vječne istine neba i zemlje i smisla života, on je utkao u Gorski vijenac i sve to saopštio prostim narodnim jezikom - naglasio je mitropolit Јoanikije.

On je poželio da "Dani Njegoševi", pomognu svima da slušajući naše mislioce, pjesnike, mudrace, profesore još bolje shvate Njegoševo djelo i na takav način otkriju da je Njegoš njihov savremenik.

- Da je on sa nama, jer onaj ko je prevazišao svoje vrijeme, koji je dotakao božansku vječnost, on je postao svevremen, jer nije ostao negdje u istoriji iza nas, u prošlosti pa da se zaboravlja. On je, pošto je dotakao Božju vječnost, ispred nas i mi treba da idemo za njime. On nam osvetljava put borbe i uvodi nas u smisao života - dodao je vladika Јoanikije.

Stihove u slavu Njegoša govorili su pjesnici Višnja Kosović, Zoran Kostić, Ljubica Rajkić, Radomir Uljarević, Marina Kusovac, Dragan Bojović, Bećir Vuković, Sava Radulović i Katarina Kapičić.

Njegoševe stihove govorili su učenici Cetinjske bogoslovije Milutin Erceg i Veljko Simović.

"Dani Njegoševi" nastavljaju se danas u Zahumlju u Nikšiću, okruglim stolom o temi "Smisao borbe u Njegoševom djelu", koji je, kako su najavili organizatori, okosnica ovogodišnje manifestacije.

Učestvovaće akademici Miro Vuksanović i Siniša Јelušić, Radoje Femić, Višnja Kosović, Budimir Dubak, Radomir Uljarević, Veselin Matović i Milutin Mićović.

Dvanaeste "Dane Njegoševe" organizuju Književno društvo "Njegoš", Srpski pokret "Njegoš" i ЈU Zahumlje, a pokrovitelj je opština Nikšić.

 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Jedna od najgledanijih turskih serija sa gotovo pa nemogućnom ljubavnom pričom neće vas ostaviti ravnodušnim.