Bijeljina

Mladen Tešić od starog imanja stvorio prirodnu oazu

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2022. 19:22

Dok statistika pokazuje da mnogi napuštaju selo ima i onih koji mu se rado vraćaju. Među njima su i Mladen i Mihajlo. Dvadesetpetogodišnji Mladen Tešić vratio se na imanje svog djeda u Donju Trnovu kod Bijeljine. Već pet godina, bavi se pčelarstvom, obrađuje zemlju. Od starog imanja, polako je stvorio malu prirodnu oazu gdje rado dolaze i oni koji žele da se sklone od gradskih gužvi. Prošle godine se oženio pa sa porodicom živi okružen netaknutom prirodom.

"Pa ne mogu reći da mi nije bilo teškoe osuđivanja od strane društva i sve i što ideš kad imaš sve u gradu, ali jednostavno se nisam osjećao ispunjeno, nisam to bio ja. Ustanete ujutru, svježe nema mirisa uglja, sad pogotovo zimi kako je taj smog i to, svi znamo kako je stanje u Bijeljini što se tiče toga, eto sad u ovom periodu zimi vazduh čist, a ljeti da ne pričamo kad ustanete ujutru, ptice pjevanju od rane zore, sve miriše", kaže Mladen Tešić.

Mladen je od seoskog imanja napravi malo odmaralište. Izgradio sa roditeljima Api komoru prvu u ovom dijelu Republike Srpske.

"Mi smo oduvjek držali pčele, ali odlučio sam se kad sam već tu da uozbiljim tu priču i da to bude posao, ranije nam je to bio hobi, a sada je već posao", dodaje Tešić.

Mladenovu ljubav prema selu dijeli i  Mihajlo iz Modrana. Da ode iz sela nikada nije ni pomišljao. Ove godine planira vjenčanje, i zajedno sa suprugom nastavak života na selu.

"Ja sam oduvijek na selu, mislim meni je super. imamo zakazanu svadbu za 31.jul, ja i moja buduća supruga planiramo da ostanemo da živimo na selu.Ipak je velika prednost na selu, kada imaš svoje dvorište, nisi u 4 zida, nisi u zatvorenom prostoru, prošetaš po svom imanju", kaže on.

Na selu se, kažu obojica mladića, može dobro živjeti, a onaj ko hoće da radi može da zaradi i više nego u gradu. Nadaju se da će još njihovih vršnjaka uvidjeti prednosti života van grada, te da će ovakvi primjeri povratka selu biti češći.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)