Kojčinovac kod Bijeljine

Mladi agronom se odlučio za život i rad na selu

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2022. 19:25

Završio je fakultet, a onda se vratio na selo. To je životna priča 31-godišnjeg Dragana Kojića. Na porodičnom imanju u Kojčinovcu kod Bijeljine ovaj mladi agronom nastavlja tradiciju svojih predaka, ali koristi stečeno znanje da unaprijedi proizvodnju. Kaže, nije dugo razmišljao o svom životnom pozivu.

"Svi misle da je negdje drugo bolje. Međutim, sve je to isto. Raditi se mora, da li bio na poljoprivredi ili nešto drugo radio. Ali ja od malih nogu odrastao sam u porodici koja se bavi ovim što ja sada radim i ja sam jednostavno eto zavolio poljoprivredu i kroz odrastanje je imao ko da me nauči", kaže za ATV Dragan Kojić, agronom iz Kojčinovca kod Bijeljine.

Dragan posjeduje farmu svinja. Na 17 hektara proizvodi žitarice. Bavi se i povrtlarstvom, a samo ove godine zasijao je 4 hektara industrijskog krompira koji se već nalazi u fabrici. Posla ima, volje ima, ali da nije bilo pomoći države ne bi bilo lako opstati, priča Dragan. Najviše mu je pomogao Vladin podsticaj od 40.000 KM, u okviru programa samozapošljavanja inženjera poljoprivrede.  

"Sredstva su isplaćena, realizovao sam, nabavio sam mehanizaciju koja mi baš baš mnogo znači. Rezultat se već odrazio i u ovogodišnjoj jesenjoj sezoni. Pomoglo mi je da ubrzam jesenje radove i zahvalan sam i Vladi i resornom ministarstvu što su mi baš izašli u susret, što su pomogli nama mladima da nas nekako motivišu da ostanemo na selu", rekao je Kojić.

Znanje je stekao na fakultetu, za finansije se pobrinula država, a ljubav prema poslu naslijedio je od djeda. Drago ne krije da je ponosan na unuka.  

"To se ne može opisati koja je to sreća i zadovoljstvo. Što je on dobar onako i vrijedan i što je zavolio to i prihvatio i hvala mu puno", priča nam poljoprivrednik Drago Matković.

Kojićev radni dan počinje u 6 sati, a često ima dana kada i ne spava. Takve situacije su, kaže, česte ljeti kada su visoke temperature, a raditi se mora. Gradsku vrevu zamijenio je mirnim životom na selu i zadovoljan je onim što mu rad na selu pruža. Dok jesenje radove privodi kraju, Dragan već kuje planove za narednu sezonu jer se, kaže, od domaće oranice i proizvodnje ne smije odustati.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина