Grad Doboj plaća avio kartu i osiguranje

Mladi Dobojlija upisao prestižni fakultet u Rusiji

  • Извор: АТВ
  • 30.07.2022. 19:41

Mateo Bukvić jedini je Dobojlija koji će ove godine na studije u Rusiju. Prošao je program Ruske ambsasade i upisao prestižni fakultet u Moskvi. Prvu godinu usavršavaće jezik. Potom prelazi na odabrane studije informatike i ekonomije.

„Ja već znam svakodnevni nivo ali potreban mi je akademski c2 kako bi studirao gore, pripremna godina je na Finansijskom univerzitetu a poslije nastavljam strudije na Višej škole ekonomike“, rekao je Mateo Bukvić.

Godišnje  priliku da studira  kroz programa ruske ambasade ima 65 mladih iz BiH. Sve je saznao od profesora ruskog u Ekonomskoj školi koju je zavšrio. 

"Sve se šalje on line, poslije ako prođete u prvu etapu ako ste prošli u državi jedan od tih 65 ljudi šalje seu Ruki dom u BG Ruski dom šalje dalje i Moskvu onda se šalje fakultetima, ako vas izabere, obavijeste vas idete po vizu", rekao je Mateo.

Grad Doboj mu plaća avio kartu i osiguranje. On samo smještaj. 

"Godina košta 25. 000 maraka, ali ja to sve imam besplatno meni je sve obezbijeđeno samo snosim troškove za život", kaže Mateo.

Rusija je bila prvi izbor, samo se dvoumio o gradu priča Mateo  Vizu je preuzeo ,a u Moskvu treba da doputuje do 2 septembra. Tri dana kasnije počine mu nastava.