Пост

Многи се огријеше: Ово је најгора ствар коју можете да урадите на Велики петак

  • Извор: Агенције
  • 02.05.2024. 16:41

Припреме за највећи хришћански празник Васкрс одвијају се током најтужнијих дана у години - Страсној или Страдалној седмици која својим именом симболизује страдања и муке Исуса Христа.

Међутим, мноштво обичаја и чињеница да многи практикују само неке од њих као што је фарбање јаја, доводи и до тога да православци који нису активни хришћани направе и велике грешке, а без зле намјере.

Једна од грешака која се све чешће дешава откако се разне честитке шаљу мобилним телефонима јесте и да се – честита Велики петак! Ово људи чине несмотрено, али и без имало удубљивања у поруку коју заправо шаљу. По хришћанском вјеровању, Велики петак је дан када је Исус Христ разапет на крсту на Голготи. То је дан велике жалости и обиљежава се строгим постом. Према традицији тог дана се не раде послови у пољу и у кући и овај је празник обиљежен црвеним словом. 

Традиција је да се на Велики петак сви уздрже од било каквог весеља и прослава, а они који хришћански обиљежавају Велики петак на тај дан не гледају телевизор и не слушају музику. Једино што се на Велики петак ради је фарбање јаја, а од хране се треба уздржавати или јести само ону припремљену на води.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.