ŽRS

Modernizacija prelaza u Zalužanima

  • Извор: АТВ
  • 10.08.2023. 20:42

Mehaničke branike na putnom prelazu Zalužani, kojima su rukovali željezničari, mijenja svjetlosno zvučna siglanizacija sa polubranicima. Prelaz je jedan od frekventnijih na prugama Željeznica Srpske zbog čega su odlučili da povećaju nivo bezbjednosti jer se, počesto, dešavalo da nesavjesni vozači dižu rampu i prolaze kad je spuštena. Znali su je i polomiti. I to je ključ kažu u Željeznicama. Koliko god ulagali u opremu, na savjest vozača ne mogu da utiču.

"I pored spuštenih polubranika pokušavaju da prođu i pored zvučne signalizacije koja signalizira nailazak voza i trepćućeg crvenog svjetla", kaže Rade Cvijanović, direktor Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja i pristup razvoju mreže željeznica Republike SRpske.  

Nova oprema je danas testirana. Stanovnici tog naselja jedva su dočekali da se uradi bilo šta što će povećati bezbjednost na prelazu. 

- Pa ne znam, vidjećemo koliko će narod biti pametan da poštuje te znakove.

- Divno super, ja radim tu u Centru za obuku pa ako će to nešto ubrzati kad dolazimo na posao pošto radim od pola osam, divno.

- Biće dosta bolje. Bude poprilično se dugo čeka nekih 15 ak minuta, kažu građani.

Biće bolje, kažu u Željeznicama.

"Tehnička komisija takođe će da radi provjeru same funkcionalnosti opreme i putnog prelaza zatim taj prelaz bi trebao da ide u probni rad određeni period i nakon toga ide u stalni rad sa redovnom brzinom", kaže Rade Cvijanović, direktor Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja i pristup razvoju mreže ŽRS. 

Signalno bezbjednosne uređaje ima 25 prelaza Srpskoj, 13 mehaničke branike. Ostali trougao preglednosti i saobraćajne znakove. 

Na 350 kilometara pruge Željeznica Republike Srpske nalazi se 246 putnih prelaza. 38 ih ima viši nivo osiguranja.

U proteklih desetak godina Željeznice su u obezbjeđenje prelaza uložile oko četiri miliona maraka, a samo u prelaz Zalužani 500 hiljada.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.