Наставак радова половином априла

Мостарски парох: Наставак радова на Саборној цркви захваљујући предсједнику Додику

  • Извор: СРНА
  • 03.04.2024. 15:20

Радови на обнови Саборне цркве Свете Тројице у Мостару биће настављени половином априла захваљујући средствима које је обезбиједио предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је старјешина ове цркве Душко Којић.

Којић је навео да су једно вријеме радови на завршетку обнове Саборне цркве били у застоју, те да је предсједник Додик омогућио да се са пројектом настави.

Предсједник Српске је у септембру прошле године приликом донаторског ручка за обнову Саборне цркве и посјете Његове светости патријарха српског Порфирија Мостару, најавио да ће Република Српска обезбиједити најмање три милиона евра.

- Предсједник Додик дао је обећање да ће се заложити за завршетак обнове Саборне цркве и обезбиједити материјална средства. Један дио тих средстава већ је уплаћен на рачун наше епархије, а средства ће даље пристизати како се буду изводили радови. Тако ће половину средстава за завршетак радова обезбиједити Република Српска - рекао је Којић.

Према његовим ријечима, прва фаза радова у априлу обухвата уређење партера Саборне цркве и рехабилитацију капије, која је дјело чувеног архитекте Момира Кориновића и која се мора обновити у изворном облику висине 18 метара, јер је ријеч о националном споменику.

- Тренутно је у изради пројектна документација која би требала бити готова половином априла, а потом крећу и радови на првој фази обнове партера - рекао је Којић.

Он је додао да ће прва фаза обухватити и рехабилитацију и поправак зида око Саборне цркве.

- Због безбједности Саборне цркве, клизишта и пјесковитог терена, биће потребно урадити још један потпорни зид иза већ постојећег зида како би се обезбиједила сигурна санација постојећег зида који је, такође, национални споменик - навео је Којић.

Старјешина Саборног храма наводи да ће бити урађене и степенице до магистралног пута.

- Изградњом магистрале пресјечено је двориште Саборне цркве и степенице. Сада се ради студија како степеницама вратити везу између Саборне цркве и Старог града, као и гараже која ће бити код Саборне цркве - рекао је свештеник.

Он је истакао да се у исто вријеме ради и пројекат уређења ентеријера цркве, тако да ће се истовремено радити и унутрашњи радови, а након тога и изградња гараже и парохијског дома.

Којић је навео да се у овим пословима очекује и помоћ Србије која је и до сада помагала у истој мјери, као и Република Српска, и највећи су донатори обнове.

Свештеник је додао да је и град Мостар у овогодишњем буџету обезбиједио дио средстава у износу око 170.000 КМ, те да је мањи дио обезбијеђен и преко пројеката на нивоу Федерације БиХ.

- Надамо се да ће и владе Федерације БиХ и Херцеговачко-неретванског кантона активније укључити у финансирање како бисмо обнову Саборне цркве могли завршити до 2026. године - рекао је Којић.

Саборна црква Свете Тројице откако је изграђена 1873. године била је украс и један од симбола Мостара, а проглашена је и за национални споменик. У вријеме када је изграђена била је највећа православна црква на Балкану.

Пратите нас и путем Вибера