Provjerena informacija

Možete li biti kažnjeni za ubijanje stršljena?

  • Извор: АТВ
  • 18.07.2023. 12:27

Reporterka televizije Prva, Milica Milovanović, u današnjem izdanju emisije "Jutro", provjerila je ove informacije, koje su se ispostavile kao lažne. Dakle, nema kazni ukoliko usmrtimo stršljena jer on nije na listi zaštićenih vrsta, saopštio je Ivan Aleksić iz Zavoda za biocid.

"Na spisku zaštićenih vrsta zakona iz 2011. godine, koji je donijet u saradnji sa zavodom za zaštitu prirode, nema stršljena. Tu se nalaze mnoge druge, rijetke biljne i životinjske vrste i vrste gljiva, ali stršljen nije na toj listi", priča Ivan i savjetuje ljude da ne dolaze u kontakt sa stršljenom odnosno, da ne pokušavaju da ga usmrte bez adekvatne zaštitne opreme - najbolje pčelarske.

"Ukoliko primijetitite gnijezdo, najbolje je to uraditi ujutru ili uveče, kada stršljeni nisu aktivni. Svakako je najbolje pozvati profesionalnu ekipu koja će to na bezbjedan način uraditi", priča Aleksić i dodaje da se ljudi takođe mogu poslužiti i insekticidima kako bi ubili stršljena ili više njih u gnijezdu. 

Nedavno je u medije dospjela vijest da su veoma visoke kazne ukoliko usmrtimo stršljena - insekta koji je veoma opasan za ljude, te od njegovog uboda možemo čak i umrijeti.

Ni u BiH stršljen nije na listi zaštićenih vrsta.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: