Beograd

Muzej žrtava genocida osudio skrnavljenje spomen-ploče na Obali jasenovačkih žrtava

  • Извор: АТВ
  • 10.08.2023. 07:36

Muzej žrtava genocida oštro i odlučno je osudio skrnavljenje spomen-ploče na Obali jasenovačkih žrtava koja se nalazi u Beogradu.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Muzej žrtava genocida, ustanova kulture od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, matična za oblast njegovanja kulture sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, izražava oštru i odlučnu osudu zbog skrnavljenja spomen-ploče na Obali jasenovačkih žrtava koja se nalazi u Beogradu.

Vandalski napad na srpsko groblje u Sanskom Mostu

Vandalski napad na srpsko groblje u Sanskom Mostu

Prema do sada raspoloživim informacijama ovaj nemili i vandalski čin dogodio se u noći između 8. i 9. avgusta 2023. godine.

Muzej žrtava genocida je u kontinuiranoj komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kome zahvaljuje na brzoj i efikasnoj reakciji, te obavljenom uviđaju i preduzimanju aktivnosti iz domena svoje nadležnosti.

Istovremeno, Muzej očekuje da inspiratori i vinovnici ovog anticivilizacijskog postupka budu identifikovani i sankcionisani u skladu sa zakonom.

Ubijen Fernando Viljavisensio

Ubijen Fernando Viljavisensio

Muzej žrtava genocida podsjeća na to da je Beograd tek 2022. godine dobio prvo memorijalno obilježje u spomen na sve nedužne žrtve stradale u sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Јasenovcu, a posebno na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Јevrejima i Romima od strane NDH čiji je Јasenovac bio stvarni i simbolički epicentar.

U pitanju je Obala jasenovačkih žrtava i tome pripadajuća spomen-ploča.

Muzej ističe i to da je inicijator imenovanja tog dijela savskog priobalja Obalom jasenovačkih žrtava krajem 2021. godine bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tim povodom, pored ostalog, podsjetio i na to da nas "potreba da pamtimo i od istorijskog i ljudskog zaborava štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Јasenovcu tokom trajanja zloglasne i po mnogim svojim posljedicama monstruozne Nezavisne Države Hrvatske obavezuje da naše znanje utemeljimo u činjenicama, a da u javni prostor kao trajne vrijednosti unesemo imenitelje koji će nas svakodnevno podsjećati i opominjati na njihovu žrtvu.

UZNEMIRUJUĆE! Pojavio se snimak ubistva Viljavisensija

UZNEMIRUJUĆE! Pojavio se snimak ubistva Viljavisensija

Sistem koncentracionih i logora smrti u Јasenovcu, koji je funkcionisao u okviru Nezavisne Države Hrvatske, predstavlja najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svjetskog rata na području Јugoslavije.

Јasenovac i danas, punih 80 godina nakon njegovog uspostavljanja, ostaje ljudskom umu nepojmljivo stratište i gubilište nevinih.

Bilo je to svojevrsno središte genocida počinjenog nad pripadnicima našeg srpskog naroda, ali i Holokausta i Samudaripena (genocida nad Romima) na prostorima tada ratom zahvaćene Kraljevine Јugoslavije."

Predsjednik Srbije Vučić svečano je 2022. godine, povodom obilježavanja Nacionalnog dana sjećanja Republike Srbije na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svjetskom ratu, otkrio ovu spomen-ploču imenovavši time Obalu jasenovačkih žrtava u Beogradu. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.