Славимо празник Свете Ефросиније

На данашњи дан изговорите ријечи једне молитве и подариће вам мир и снагу у животу

  • 08.10.2023. 09:14

Српска православна црква и њени вјерници данас славе празник Свете Ефросиније, која је остала упамћена као светица која је успјела да се у манастиру у Александрији замонаши иако је женско.

Ефросинија је васпитана у хришћанском духу, али је као дјевојка одлучила да не жели да се уда, односно да хоће да се замонаши.

Игуману манастира надомак Александрије представила се као Измарагд, тврдећи да је евнух. Измарагд је брзо у манастиру по својим молитвама и дисциплини превазишао све остале монахе.

Послије чак 38 година проведених у манастиру, Ефросинија се поново сусрела са својим оцем кога није видјела од како је побјегла од куће.

Отац није познао Измарагда, као монаха коме је желио да се исповиједи како још увијек тугује због тога што му је ћерка отишла од куће и како страхује да ли је још увијек уопште жива.

Легенда каже да је Ефросинија у том моменту признала оцу да му је ћерка, али да је од туге, усљед сажаљења над њим, умрла истог часа. Њен отац се наводно послије замонашио у истом манастиру, а када је умро послије десет година сахранили су га у исти гроб.

На гроб у ком су обоје сахрањени годинама долазе вјерници како би се молили, а предање каже да је највише болесних и слабих, физички или духом, који послије молитве на овом светом мјесту одлазе препорођени.

Зато се вјерује да они који не могу посетити овај гроб, данас морају отићи у цркву и помолити се Светој Ефросинији, а предање каже да свима који јој се богоугодним ријечима обрате, ова светитељка подарити мир и снагу у животу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)