Komemorativni program u Tuzli

Na današnji dan poginulo 180 rudara Rudnika "Kreka"

  • 26.08.2018. 13:10

Polaganjem vijenaca i komemorativnim programom u Mramoru kod Tuzle danas je obilježeno 28 godina od najveće rudarske nesreće na teritoriji BiH, u kojoj je poginulo 180 rudara Rudnika mrkog uglja "Kreka".

Najveća rudarska nesreća dogodila se 26. augusta 1990. godine u jami Dobrnja Jug u kojoj se nalazila najmlađa smjena Rudnika mrkog uglja "Kreka". 

Prosječna starosna dob stradalih bila je 27 godina, a smrt ih je zadesila usljed eksplozije oblaka ugljene prašine, do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade, što je pokazala istraga.

Iza stradalih je ostalo 365 djece. 

Eksploatacija uglja iz jame Dobrnja Jug zauvijek je okončana nakon ove velike tragedije, a ulazi u eksploataciono polje su onemogućeni. 

Istragu nakon najveće rudarske nesreće u BiH je vodilo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, koje je 2006. zaključilo da nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni, tadašnji rukovodioci rudnika, počinili krivično djelo koje im se stavljalo na teret. 

Predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja "Kreka" Zuhdija Tokić smatra da je žalosno da se o rudarima priča samo kada se dogodi nesreća ili na Dan rudara. 

Komemorativnom programu prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je rekao da se mora voditi računa o porodicama poginulih rudara, ali i o bezbjednosti na radu.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)