UIO BiH

Na graničnim prelazima oduzeta roba vrijedna više od sedam miliona KM

  • 19.01.2019. 19:23

Na graničnim prelazima u BiH, prošle godine, oduzeta je roba vrijedna više od sedam miliona maraka. To su stvari koje se, najčešće, pokušavaju prošvercovati. Najviše ih je, u vrijednosti od dva i po miliona, završilo na carinskom terminalu u Tuzli, najmanje u Mostaru. Među oduzetim predmetima ima, bukvalno, svega i svačega - od crkvenih kandila, brojanica, ukosnica i kućnih papuča. 

U oktobru prošle godine desio se pokušaj krijumčarenja 20-ak vjenčanica, u vrijednosti od oko 100 hiljada maraka. Bilo je i pokušaja šverca kozmetike i nakita. Između ostalog oduzeto je 200 lakova za nokte, 30-ak gelova za nokte ali i četkica za nanošenje šminke.

Najviše je bilo pokušaja šverca tekstila, obuće, mobilnih telefona, bijele tehnike i namještaja. Uprava za indirektno oporezivanje BiH ne raspolaže privremeno oduzetom robom već o svemu odlučuju nadležni sudovi. 

"Dakle, sud je taj koji naloži u svojoj konačnoj odluci šta da mi radimo sa tom robom. Ta se roba prodaje, eventualno se uništava ili, u vrlo rijetkim slučajevima, ukoliko sud donese odluku da se ta roba vrati vlasniku, onda se ona vraća ako se utvrdi da nije riječ o carinskom prekršaju. Što se tiče same prodaje robe, Uprava organizuje javne aukcije," rekao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević. 

Uprava za indirektno oporezivanje, prošle godine, održala je 27 javnih aukcija i 15 direktnih prodaja na kojima je prikupljeno skoro pola miliona maraka. Prodavali su se razni predmeti, od odjeće i obuće do šnala i gumica za kosu. Najmanje su koštale čarape koje su se prodavale i po cijeni od 50 pfeninga.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм