Sokolac

Na saboru "Pjevaj, Romanijo" više od 40 pjevačkih društava

  • Извор: СРНА
  • 05.06.2022. 09:57

Peti Sabor starog srpskog pjevanja "Pjevaj, Romanijo“ okupio je u porti Manastira Presvete Bogorodice kod Sokoca više od 400 članova izvornih pjevačkih grupa iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je otvarajući juče ovu manifestaciju da je upravo kod tog manastira u Knežini 1989. na velikom crkveno-narodnom saboru obilježeno 600 godina od Kosovske bitke.

On je, pozdravljajući goste, rekao da se nalaze na Romanijskom Kosovu i da je to područje dalo mnogo za stvaranje Republike Srpske, te podržao održavanje ovakvih saborovanja kojima se čuva tradicija i kulturna baština srpskog naroda.

- Ako ne znamo ko smo i kako su naši preci dali svoje živote za našu slobodu, onda nemamo budućnost kao narod - izjavio je Bjelica.

Јerej Milan Đukić u obraćanju okupljenima rekao je da se kroz pjevanje, bilo liturgijsko ili narodno, iskazuju najljepše emocije upućene Bogu i narodu.

- Njegujući uspomenu na naše pretke, mi se draga srca sjećamo njih kroz ovakve događaje - istakao je Đukić.

Predsjednik Skupštine KUD-a "Zavičaj" Dragan Borovčanin naveo je da se u porti manastira u Knežini okupilo više 40 pjevačkih društava i da vjeruje da će ovo saborovanje prerasti u tradicionalnu manifestaciju kojom će i buduće pokoljenje čuvati od zaborava ono što je naslijeđeno od svojih predaka.

Predsjednik pjevačke grupe "Sveti Đorđe" Dragoljub Stojanović, koji je i predsjednik "Prosvjete" iz Novog Goražda, podsjetio je prisutne da će u nedjelju, 12. juna, u porti Crkve Svetog Đorđa u tom gradu biti održan 19. Sabor starog pjevanja u Srba, najstarija manifestacija tog tipa u Srpskoj.

Sabor starog srpskog pjevanja "Pjevaj, Romanijo" organizovao je KUD "Zavičaj" uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije, opštine Sokolac i brojnih privrednika sa područja sokolačke opštine.

U manastiru je služena i liturgija i proslavljena krsna slava sokolačkog Kulturno umjetničkog društva "Zavičaj" Sveti car Konstantin i carica Јelena.

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм