Прегршт обичаја

На Светог Саву љеност се не опрашта: Ево зашто данас морате бити вриједни

  • Извор: Агенције
  • 27.01.2024. 16:03

Дан посвећен Светом Сави доноси прегршт обичаја. Она која су најприближнија нама данас кажу да се овај дан не би требало носити ништа црвено ни користити оштри предмети.

Пред Савиндан се није смјела стока терати у шуму, из страха од вукова, јер би то за њу било погубно. Ових дана се ништа није смјело радити са сечивом. Бритве нису отваране да би вуцима чељусти остале склопљене. А жене нису смјеле ништа бојити у црвено да вуци не би клали стоку.

Још једно вјеровање је да на овај дан љеност није дозвољена.

Вјерује се и да дешавања на његов дан указују каква је година пред нама. Вјерује се да овај светитељ може да умири море и олује као и да створи воду из камена, преноси Новости Магазин.

Можда и најјаче вјеровање је оно да је лош знак ако на Светог Саву грми и да ће се сигурно нешто рђаво десити, пошто су удари громова изузетно ријетка појава зими.

Исто тако постоји и вјеровање да сунчан дан на Светог Саву доноси благостање и срећну и родну годину.

По обичајима, домаћице Савиндан треба да искористе за све битне кућне послове, чак је пожељно да се обави велико спремање.

Сматра се и да дјеца на Светог Саву треба да науче нешто ново, макар неку нову пјесму, јер ће се у супротном улијењити и неће довољно напредовати цијеле године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм