Klinika za psihijatriju

UKC-Srpske: Tretman transkranijalnom magnetnom stimulacijom kod pacijentkinja sa dijagnozom depresije

 • Izvor: ATV
 • 19.01.2023.08:21

U Klinici za psihijatriju UKC Republike Srpske primijenjen je moderan i efikasan oblik liječenja psihijatrijskih bolesti - tretman transkranijalnom magnetnom stimulacijom kod dvije pacijentkinje sa dijagnozom depresije koje su na bolničkom tretmanu u kabinetu za tranksranijalnu magnetnu stimulaciju.

Iz UKC-a Srpske napominju da su prošle godine za aplikaciju ove metode završena dva kruga edukacije online i završna edukacija uživo pod mentorstvom i supervizijom specijaliste za aplikaciju transkranijalne magnetske stimulacije Matijasa Kienlea iz Danske, a nakon toga pristupilo se izradi protokola za liječenje pacijenata sa depresijom. 

“U narednom periodu naša ustanova će se truditi da započne u tretmane drugih mentalnih poremećaja ovom metodom  i izraditi protokole  za uključivanje pacijenata u proces liječenja. Ova metoda se pokazala efikasnom i u liječenju opsesivno-kompulsivnog poremećaja, bolesti zavisnosti i drugih psihijatrijskih stanja”, kažu u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj.

Praksa i istraživanja su pokazali da se ova metoda može koristiti lako i bezbijedno u kliničkom  okruženju kroz hospitalni i ambulatni tretman.

“Ovo je još jedan pokazatelj da je prioritet rukovodstva naše ustanove ulaganje u edukaciju kadra, nabavku savremene opreme i uvođenje novih procedura kako bismo pružili što bolje usluge našim pacijentima”, saopšteno je iz UKC-a Srpske.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Metar moga sela

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.