Франо Селак

"Најсрећнији несрећник" надиграо смрт седам пута: Хрват оставио свијет у чуду

  • Извор: Она
  • 06.02.2024. 19:32

Сви смо се сусрели са ситуацијама које описујемо као "срећу у несрећи", али један човјек из Хрватске заиста је живио живот са превише таквих дешавања.

Њега познају као најсрећнијег несрећника или обрнуто, а за живота освајао је насловнице широм свијета.

Наиме, Франо Селак је рођен у Дубровнику 1929. године и радио је као професор музике. Ипак, у једном моменту, Франов живот се сасвим окренуо.

7 пута се са смртоносним ситуацијама сусрео и необјашњиво побиједио 

Наводна искуства блиског сусрета са смрћу почела су у јануару 1962. године, када се возио возом кроз хладан, кишни кањон. Воз је излетио са шина и улетио право у ледену ријеку.

Украла полицијски ауто па изазвала трагичан удес

Украла полицијски ауто па изазвала трагичан удес

Тада се 17 путника удавило, неки су умрли од хипотермије, а Франо је безбиједно отпливао на површину, са мањом повредом руке.

Искуство које нико не би пожелио. Ипак, овај трауматични догађај је тек први у низу. Већ сљедеће године, током своје прве и једине вожње авионом, догодила се огромна незгода. Авион је почео да се руши, након што су одваљена врата авиона, кроз која је одлетјело 20 људи, међу којима је и Франо био.

Осим њега, нико није преживио, а он је имао необјашњиву срећу да слети на огроман пласт сијена и изађе са мањим огреботинама.

Три године након тога, 1966. године, аутобус у ком се возио склизнуо је са пута у ријеку, при чему су се четири путника удавила. Франо је поново допливао до обале са само неколико посјекотина и модрица, пише Она.

Сљедећи изазов је дошао на ред 1970. године, када се усред вожње Франу запалио аутомобил. Франо је искочио из аутомобила само пар момената прије него што је резервоар експлодирао.

Три године касније, у другом инциденту у вожњи, мотор аутомобила је поливен врелим уљем, због неисправне пумпе за гориво. Поново, аутомобил је у току вожње почео да гори, а пламен је успио да допре и до Франа и запали му косу. Поново је излетио у правом тренутку, а осим косе, ништа му није фалило.

Неуморне незгодне нападају га стално, поново је био у центру пажње када га је 1995. ударио аутобус, а 1996. године умало га је докрајчио фронтални судар са камионом. Возио је на планини, а судар по уским путевима је избјегао тако што је скренуо у ограду. Ограда је попустила и почео је да пада. Још једном, извукао се у посљедњем моменту, оставши на дрвету да гледа како му аутомобил пада.

"Награда" - новчана, али и љубавна 

И, знак да је можда то био посљедњи "левел", био је тај да је два дана након свог 73. рођендана освојио 900.000 евра на лутрији. У вријеме своје побједе, такође се оженио пети пут.

Док је за свој добитак купио двије куће и чамац, 2010. одлучио је да већи дио преосталог новца поклони рођацима и пријатељима, након што је одлучио да живи штедљивим начином живота.

Франо је умро у 87. години. Да ли је он заобилазио смрт или је смрт заобилазила њега - то није сигурно, али дефинитивно је човјек који ће остати упамћен.

@horrificnightmares The luckiest unlucky man #truestory #horrortok #fyp #storytime ♬ original sound - HORRIFIC NIGHTMRES

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм